Hlavní obsah

Zloději ukradli teslu pomocí mobilu a tabletu. Krádeži šlo snadno předejít

Epping, Essex, Anglie

Tesla Model S zmizela od domu majitele ve Velké Británii způsobem dlouho známým, ke kterému stačí jednoduché elektronické vybavení. V tomto případě posloužily tablet a smartphone. Pokud by majitel aktivoval druhou úroveň zabezpečení, zloději by s autem nedokázali odjet.

Foto: Tesla

Tesla Model S (ilustrační foto).

Článek

Lupiči pomocí smartphonu a tabletu vytvořili „přemostění“ mezi autem a klíčem. Vůz si tedy myslel, že je klíč v blízkosti, a dovolil odemčení a posléze i zapnutí auta. Incident nahrály kamery na domě majitele a video bylo zveřejněno uplynulou neděli.

Po vniknutí do auta deaktivovali vyhledávací funkci auta, která by je mohla snadno kompromitovat; podle Tesly, která majiteli Anthonymu Kennedymu již poskytla vyjádření, museli fyzicky vytáhnout SIM kartu, jinak je možné polohu auta pořád najít.

Chvíli také bádali, jak odpojit nabíječku; nejde ji jen vytáhnout jako tankovací pistoli, musíte ji v autě „odemknout“. Jakmile na to přišli, nic jim nebránilo naskočit a odjet neznámo kam.

Zabezpečení mohlo být lepší za cenu diskomfortu

Tesly mají opatření proti tomuto způsobu krádeže – můžete nastavit, aby vyžadovaly zadání PIN, než dovolí odjet. Není to nepodobné zabezpečení smartphonů, které používá leckdo.

Majitel ale toto zabezpečení neměl aktivované. Snad proto, že když máte v autě systém bezklíčového přístupu a nemusíte se obtěžovat s mačkáním tlačítek na klíči, nechcete, aby vás vůz při každém startu otravoval s kódem PIN. Ovšem, spolu s faktem, že auto nebylo ani za zamčenou bránou, natož v garáži, to vytvořilo pro zloděje ideální podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám