Hlavní obsah

Ženeva: Hyundai na vodík ujede 800 km na plnou nádrž

Palivové články jsou podle odborníků pohonem budoucnosti. Nikoliv klasické elektromobily, ale elektromobily, které pohání elektřina vyrobená z vodíku. Ženevský autosalon tak přivítal spousty aut s touhle technikou, například koncept Hyundai Futuristic FE Fuel Cell Concept.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Hyundai Futuristic FE Fuel Cell Concept

Článek

Hyundai na tomhle poli není žádný nováček. Vždyť už dnes provozuje model Tucson ix35 Fuel Cell. A palivové články jsou pro značku velmi důležité, protože je chce stále ve větší míře prosazovat.

Hyundai představil auto, které pohání elektřina vyrobená z vodíkuVideo: Novinky

Nový koncept tak ukazuje nejen zajímavý design, který je velmi hladký, ale hlavně techniku. Ta má například větší výkonovou hustotu na palivových článcích. Co to znamená? Že z přeměny vodíku na vodu na speciálním materiálu v palivovém článku získá Hyundai víc elektronů vodíku, to znamená větší účinnost. Na jednu nádrž tak dokáže tenhle koncepční vůz ujet 800 km.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Hyundai Futuristic FE Fuel Cell Concept

Uvnitř auta pak vidíme, jak tu vládne elektrika. Nejde ani tak o hromady velkých displejů, ale o to, že tu jsou místa na připojení a nabití telefonů, tabletů, počítačů a v kufru je ve speciální schránce uložena elektrická koloběžka, kterou jsme vám nedávno už představovali.

Zajímavostí je, že voda, která vzniká v palivových článcích, se nevypustí na silnici, ale používá se ve speciálním zvlhčovači vzduchu, který je součástí klimatizace. Ten vzduch čistí i zvlhčuje, aby bylo klima uvnitř příjemné. [celá zpráva]

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Hyundai Futuristic FE Fuel Cell Concept

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám