Hlavní obsah

Výrobce elektrovozů Fisker prý propustil většinu zaměstnanců

Krachující americký výrobce elektrických a hybridních sportovních vozů Fisker ukončil pracovní smlouvy s většinou svých řadových zaměstnanců v sídle firmy v Anaheimu v Kalifornii. Agentuře Reuters to sdělil nejmenovaný člověk, který se zúčastnil schůzky firemního vedení. V sídle firmy zůstanou jen manažeři, kteří budou hledat kupce pro firemní majetek.

Foto: Fisker

Fisker Atlantic (2012)

Článek

Podle zdroje Fisker propustí 160 zaměstnanců. Zbylých 53 manažerů bude hledat zájemce o koupi majetku a pokračovat v jednáních o splátce úvěru s americkým ministerstvem energetiky. Firma doufá, že jí vláda odloží termín splátky z původně stanoveného data 22. dubna.

Fisker v rámci podpory výroby automobilů na elektřinu získal na počátku vlády Baracka Obamy úvěr od státu ve výši 193 miliónů dolarů (3,8 miliardy korun). Slíbil za to "zelená" pracovní místa a zajištění práce dalším dodavatelům. Firma původně počítala s roční produkcí až 100 000 vozů.

Domácí prodej jeho vozu Karma za 100 000 dolarů (dva milióny korun) se však pohyboval jen ve stovkách kusů ročně a vůz se navíc vyráběl ve Finsku. Firma od léta žádný automobil nevyrobila. Loni zastavila rekonstrukci svého závodu ve státě Delaware, na kterou získala vládní podporu, a propustila tamní zaměstnance. Nyní si Fisker najal právnickou firmu, která by měla vypracovat případnou žádost o soudní ochranu před věřiteli, tedy přichystat bankrot.

Reklama

Výběr článků

Načítám