Hlavní obsah

Voyager slaví 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chrysler Voyager, a jeho prodloužená verze Grand Voyager, patří k představitelům nové kategorie velkoprostorových osobních automobilů, kterou skupina Chrysler uvedla v roce 1983. Během dvaceti let vzniklo přes deset miliónů Voyagerů v několika generacích.

Foto: Zdeněk Němec

Merlin, Ivan Řehák a Jan Leflík na jedné z generálkových zkoušek.

Článek

Jejich produkce se rozšířila do evropského závodu v Grazu a pokračuje novými typy, k nimž patří zejména verze se vznětovými motory.

Minivany Voyager byly prvními americkými vozy nového segmentu, a jsou vůbec nejúspěšnějšími automobily této kategorie, navzdory tomu, že se později objevili další výrobci.

První generace byla představena v roce 1983, poslední v roce 2001. V Evropě se začaly prodávat v roce 1987 a odstartovaly tak celosvětový úspěch, který trvá dodnes.

První MPV od Chrysleru měly pouze benzínové motory. V roce 1993 se ale začaly vyrábět i s diesely, které dnes už zcela vládnou. O jejich kvalitě jistě svědčí i světový rekord z roku 2000, kdy Chrysler Voyager SE ujel s motorem 2.5 CRD na jednu nádrž celkem 1724 kilometrů.

Jubilejní Voyager je dodáván se dvěma benzínovými motory 3.3 V-6 (128 kW/174 koní) a 2.4 I-4 (108 kW/147 koní), které jsou montovány s automatickou nebo manuální převodovkou. Diesel 2.5 CRD s výkonem 105 kW (143 koní) vynikne větší ekologičností a ekonomičností provozu.

Poslední generace MPV od Chrysleru představená v roce 2001, dostala první elektricky ovládané boční posuvné dveře a první elektricky ovládané zadní výklopné víko. Jubilejní Voyager pak do nadstandardní výbavy zahrnul také hliníková kola "Scorpion", kůží potažený věnec volantu a luxusnější ovládání audioaparatury.

Reklama

Související články

Dravý Viper od Startechu

Úspěšný příběh americké sportovní legendy Dodge Viper má další kapitolu.Tentokrát se jedná o model SRT-10 v úpravě německé firmy Startech, která je sestřičkou...

Nová Alfa 166: dravec v těle sedanu

Poté co se nová Alfa 166 úspěšně představila na frankfurtském autosalonu, přichází na evropské trhy. Dostupná by měla být od října tohoto roku. Nová vlajková...

Tajemný Ranger od Land Roveru

Na již uplynulém frankfurtském autosalonu nasadila novinářum brouka do hlavy automobilka Land Rover, když prezentovala fotografie siluety nového konceptu SUV....

Výběr článků

Načítám