Hlavní obsah

Volvo XC90 je nejbezpečnější auto Velké Británie

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které auto je nebezpečnější? To, které má nejvíc hvězdiček v cash testech, nebo to, které má nejvíc plechů? Ne. To, ve kterém za posledních čtrnáct let nikdo nezemřel. Je to Volvo XC90.

Foto: Volvo

Volvo XC90 (2004)

Článek

Ve Velké Británii existuje firma Thatcham Research, která se mimo jiné zabývá testováním bezpečnosti automobilů, jejich certifikací a statistikami v oblasti bezpečnosti na silnicích. A právě tahle firma se zaměřila na policejní statistiky nehod a začala porovnávat, které auto havaruje nejčastěji, které nejméně, a hlavně které nejlépe ochránilo cestující a také lidi kolem vozu.

Zjistili, že za posledních 14 let se ve Velké Británii nestala jediná nehoda Volva XC90, při níž by zahynul nejen pasažér uvnitř vozu, ale dokonce ani žádný jiný účastník silničního provozu. Zajímavější je tahle statistika kvůli tomu, že vlastně nejde jen o vozy speciálně vybavené elektronikou, která zabraňuje nárazům, sama brzdí, vyhýbá se zvěři… Vždyť před čtrnácti lety nic takového žádné Volvo nemělo.

Každému z vás ale určitě vyvstala otázka, jak moc je tohle auto na silnicích Velké Británie časté. Od roku 2002 bylo na tamních silnicích registrováno 54 000 těchto aut.

Volvo se samozřejmě rádo pochlubí touhle statistikou, vždyť v má v plánu, že v roce 2020 už ve Volvu nezahyne žádný člověk. Nikde. Ne jen ve Velké Británii. Ovšem trochu vrásky jim udělala poslední nehoda samořiditelného auta Uberu, kdy vůz během jízdy na samočinné řízení srazil chodkyni. Ovšem za to Volvo nemůže. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám