Hlavní obsah

Volvo S80: Velký, luxusní a moderní

Novinky, Jan Čech

Volvo S80 bude druhou novinkou, která se představí začátkem března na ženevském autosalonu. Severská automobilka tak halasně troubí k útoku na německé značky jako Audi či BMW. Po hatchbacku C30 je to už druhá novinka během měsíce, která může zamotat konkurenci hlavu.

Článek

Je to měsíc, co švédská automobilka předvedla v USA krátký hatchback Volvo S30. Zatím se jedná jen o koncept, ale jeho sériovou podobu uvidíme již na podzim ve Frankfurtu a první vozy přijedou ještě před Vánoci. O půl roku dříve si tak budou moci zákazníci dopřát o mnoho větší komfort: luxusní Volvo S80 ve druhé generaci.

Najde i zloděje

Volvo nabídne nejen novou a prostornější karoserii s mnohem lepším designem, ale především techniku na nejvyšší úrovni. Vůz bude mít u nejvýkonnějšího agregátu v základní výbavě aktivní podvozek s pohonem všech kol Four-C, který se automaticky přizpůsobuje jízdním podmínkám a stylu jízdy. Nabízet se bude také stabilizační systém DSTC, adaptivní tempomat (při hrozící srážce s vpředu jedoucím automobilem se nejprve spustí výstražné znamení a pak se zvýší tlak v brzdovém systému na maximum) či aktivní alarm. Ten dokáže oznámit majiteli, zda náhodou někdo nechtěl vyloupit vůz a navíc má v sobě implantovaný senzor tlukotu srdce. Díky němu lze odhalit i schovaného zloděje v automobilu.

Poprvé osmiválec

S80 dostane jako vůbec první sedan vidlicový osmiválec o objemu 4,4 l a výkonu 231 kW (zatím použit u Volva XC90). Točivý moment 440 N.m je k dispozici při 3900 ot./min. Novinkou je ale také řadový šestiválec, který disponuje při objemu 3,2 l výkonem 175 kW a točivým momentem 320 N.m. Samozřejmě nebude chybět ani pětiválec s nízkotlakým přeplňováním (154 kW).

Nabídka agregátů samozřejmě musí obsahovat také stále více oblíbenou vznětovou jednotku. Nová generace dieselového pětiválce nabízí 136 kW a 400 N.m.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám