Hlavní obsah

Volvo chce do roku 2030 přestat nabízet spalovací motory

Novinky, Daniel Havlina, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka Volvo plánuje do roku 2030 absolutně vytlačit ze svého portfolia automobily se spalovacím motorem. Podle generálního ředitele to chce značka udělat dřív, než ji k tomu budou nutit zákony.

Foto: Volvo

Ilustrační foto

Článek

Automobilka Volvo, která sídlí ve Švédsku, ale je součástí čínského koncernu Geely, si maluje veskrze „zelenou” budoucnost. Prvním krokem má být, že pětinu prodejů budou představovat elektromobily – toho Volvo údajně dosáhne v letošním roce. A do roku 2025 mají elektrická auta tvořit polovinu prodejů.

Automobilky řeší emisní pokuty rozdílně. Jaguar zaplatí, Ford koupí kredity od Volva

AutoMoto

Vrchol snažení má podle šéfa značky Hakana Samuelssona přijít v roce 2030 - tehdy chce automobilka prodávat jen elektrická auta. Posledním automobilem se spalovacím motorem, které bude Volvo produkovat, bude s největší pravděpodobností příští generace SUV XC90.

„Byl bych skutečně překvapený, kdybychom v roce 2030 neprodávali jen elektromobily,“ uvedl nedávno generální ředitel automobilky Volvo Hakan Samuelsson pro server Financial Times Future.

Sám věří, že právě definitivní termín konce spalovacích motorů přiměje zákazníky začít kupovat elektromobily spíše než vládní pobídky. Také se ale může stát, že se roční prodeje Volva smrsknou o desítky procent, když bude značka nabízet jen elektromobily.

Volvo chystá ještě menší elektrické SUV

AutoMoto

Samuelsson má ale i další nápady. „Další cestou jsou podle mě jasná pravidla, za kterých bude nutné opustit spalovací motory,“ dodal. Už dříve uvedl, že značka chce nabízet jen elektromobily dříve, než to bude vynuceno předpisy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám