Hlavní obsah

Volkswagen v roce 2018 uvede nový Touareg, Audi přijde s e-tronem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský dovozce koncernu Volkswagen zveřejnil své plány na rok 2018 i vzdálenější budoucnost. Volkswagen představí nový Touareg, a to v druhé půlce roku. Audi plánuje odhalení elektromobilu e-tron s dojezdem 500 km a velkého SUV Q8, Seat ukáže SUV větší než Ateca.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koncern Volkswagen letos nabídne elektromobily, rodinná auta i ostré modely. (Ilustrační foto)

Článek

Během letošního roku se máme od značek Seat, Audi a Volkswagen dočkat celkem 14 nových vozů. Některé z toho budou elektrické, včetně dodávek, jak sdělil ve čtvrtek na tiskové konferenci  importér, společnost Porsche Česká republika.

Začněme od Volkswagenu - ten v současné době uvádí na trh nové malé SUV jménem T-Roc. Na jaře můžeme očekávat facelift Golfu Sportsvan a v létě má přijít zbrusu nový Touareg. Je načase, současná druhá generace Touaregu se prodává od roku 2010.

Foto: Volkswagen ČR

Volkswagen T-Roc

Volkswagen svou budoucnost vidí také v elektromobilitě. Do roku 2025 chce jako koncern prodávat čtvrtinu aut s elektrickým pohonným ústrojím. Největší ofenzivu elektrických modelů čekejme v letech 2020-2021, kdy přijdou na trh postupně sériové modely vycházející z konceptů I. D., I. D. Crozz a I. D. Buzz.

K tomu je samozřejmě potřeba rozvíjet i infrastrukturu. Podle vedení Porsche ČR má koncem prvního čtvrtletí roku 2020 být u každého dealerství nabíjecí místo pro auta značek koncernu. Ve stejném roce mají všichni dealeři prodávat elektroauta a hlavně je také servisovat.

Foto: VW

Volkswagen I.D. Buzz (2017, koncept)

Kromě toho Volkswagen jedná o spolupráci se státním energetickým gigantem ČEZ; spolupráce s firmou PRE již funguje. Dodavatelé elektřiny obecně, nejen ČEZ a PRE, plánují do roku 2022 mít v provozu 450 veřejných rychlonabíječek po celé ČR.

Dozvěděli jsme se také, že v nadcházející dekádě budou dle směrnice EU muset nově stavěná parkoviště mít určitý počet dobíjecích míst pro elektromobily. Údajně se povinný počet nabíječek bude zvyšovat v druhé půlce desetiletí.

Audi e-tron s dojezdem 500 km přijde v létě

Elektrické Audi e-tron má být na trh uvedeno ve třetím čtvrtletí letošního roku. Dojezdem má konkurovat produktům americké Tesly - zaznělo číslo 500 km. Na reálné silnici se zapnutou klimatizací a rádiem však bude dojezd pravděpodobně kratší.

Ještě dříve se však mohou těšit fanoušci rychlých kombíků - v prvním kvartálu letoška má přijít na svět nové Audi RS4 Avant. V druhém čtvrtletí letoška můžeme čekat nové sportovní SUV Q8, zbrusu nový sedan a později i kombík A6 a crossover Q3. Přijde také nová generace modelu A1.

Foto: Audi

Audi e-tron Sportback (2017)

Jestli můžeme v těchto nových modelech očekávat elektrifikaci, ovšem není jisté. Audi prý uvažuje o širším nasazení CNG a hybridů, ale zatím to je ve fázi plánování. Co však bude letos dokončeno, je redesign showroomů.

Seat Arona se těší na diesel s DSG

Nové modely Arona a Ibiza dostanou během nejbližších měsíců přídavek do palety pohonných ústrojí - vznětovou šestnáctistovku s převodovkou DSG. O manuální převodovce slovo nepadlo, stejně tak o způsobu čištění emisí - konkrétně, zda bude vůz vybaven selektivní katalytickou redukcí.

Rozšíření čeká také nabídku modelů Cupra, od února pod samostatnou značkou. Víme o příchodu Leonu ST Cupra R - jak se bude přesně jmenovat, zatím není známo - ve čtvrtém čtvrtletí. A s oblibou, jaké se těšila poslední Ibiza Cupra, jistě můžeme očekávat i ostrou Ibizu.

Foto: LL

Seat Ateca 1.0 TSI

Její příchod zatím oznámen nebyl, víme ale o ostrém SUV Ateca Cupra, které má přijít na trh v půlce roku s výkonem 300 koní. V závěru roku se má objevit velké SUV, zhruba velikosti Škody Kodiaq, které podle tiskové zprávy završí nabídku aut tohoto typu u značky Seat. Jeho jméno zatím není známo.

Crafter dostane dvě nové verze

A konečně velká dodávka Volkswagen Crafter prokázala ve verzi 4x4 svou odolnost jako doprovodné vozidlo týmu Barth Racing na letošním Dakaru. Crafter má co nabídnout i dále - letos přijde jeho elektrická varianta, verze Combi a také verze s nosností 5,5 tuny.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Crafter (2016)

Právě nový Crafter stojí za nárůstem tržního podílu užitkových Volkswagenů v loňském roce. Jen tohoto modelu se v ČR prodalo téměř tisíc kusů. Importér Porsche Česká republika za rok 2017 hlásí 54 144 vozů dodaných zákazníkům, což je oproti roku 2016 nárůst o 2,3 %.

Nejprodávanější modely VW, Audi a Seat v ČR v roce 2017
Volkswagen
Golf7 402 vozů
Passat4 744 vozů
Tiguan2 997 vozů
Celkem (nárůst oproti 2016)26 942 vozů (+1,3 %)
Audi
Q7903 vozů
A6695 vozů
Q3605 vozů
Celkem (pokles oproti 2016)4 486 vozů (-29,5 %)
Seat
Leon3 700 vozů
Ibiza2 295 vozů
Ateca670 vozů*
Celkem (nárůst oproti 2016)7 535 vozů (+1,7 %)
* - nedostatečná výrobní kapacita nedovolila víc

Reklama

Výběr článků

Načítám