Hlavní obsah

Volkswagen v pololetí poprvé prodal více vozů než Toyota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Volkswagen překonala v pololetí v prodeji vozů japonskou Toyotu a vůbec poprvé se stala nejprodávanější automobilkou na světě. Toyota oznámila, že za leden až červen její prodej klesl o 1,5 procenta na 5,02 miliónu vozů. Volkswagen na počátku tohoto měsíce uvedl, že prodal 5,04 miliónu vozů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Volkswagen je největším prodejcem aut v Evropě. Ilustrační foto

Článek

Americký General Motors, který byl nejprodávanější automobilkou více než sedm desetiletí až do roku 2008, kdy ho překonala Toyota, by měl zveřejnit údaje o prodeji ve čtvrtek. GM, kterému se ještě podařilo krátce sesadit Toyotu z pozice jedničky v roce 2011, kdy výrobu japonské automobilky snížilo zemětřesení a tsunami v severovýchodním Japonsku, byl loni třetím největším prodejcem aut na světě, za Toyotou a Volkswagenem.

Toyota dnes uvedla, že na snížení prodeje měl v pololetí podíl hlavně pokles na japonském trhu a na rozvíjejících se trzích. Naopak prodej stoupl v USA, Mexiku a Číně.

Loni Toyota prodala 10,23 miliónu vozů. Letos však očekává snížení prodeje o jedno procento na 10,15 miliónu vozů.

Volkswagen je největším prodejcem aut v Evropě a loni prodal 10,14 miliónu vozů. Do skupiny Volkswagen spadají také automobilky Škoda Auto, Audi, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti či Lamborghini.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám