Hlavní obsah

Volkswagen si údajně brousí zuby na Teslu Model S, chystá velký elektro-sedan

Novinky, Marek Bednář

Automobilka Volkswagen má chystat elektrický sedan ještě větší než ID.6. Má to být budoucí konkurent vlajkové lodi automobilky Tesla a dost možná také kdysi avizovaný nástupce Phaetonu.

Foto: Volkswagen

Koncept Volkswagen I.D. Vizzion (Ilustrační foto)

Článek

Zpráva o chystaném Volkswagenu ID.6, který má vzniknout z konceptu ID Vizzion, být velikostí podobný passatu a na trhu soupeřit s BMW i4 nebo Mercedesem EQE, je stará jen pár dnů – a už se hovoří o ještě větším elektromobilu. Ten by podle webu Automotive News Europe, který zprávu s odkazem na nejmenované, ale dobře informované zdroje z automobilky přináší, měl konkurovat Tesle Model S.

Zatím nemá jméno, ale má se údajně stavět v domovské továrně Volkswagenu v německém Wolfsburgu; tu chce VW přestavět na vlajkovou loď výroby elektrických aut.

Volkswagen ID.6 bude elektrickou obdobou passatu, dorazit má v roce 2023

AutoMoto

Jeho základem má být pořád platforma MEB, byť s určitými úpravami. Koncern Volkswagen bude mít k dispozici také platformu PPE pro prémiové elektromobily, kterou v současnosti vyvíjí Audi ve spolupráci s Porsche, ale s tou by se pojily vyšší výrobní náklady.

Přesto můžeme spekulovat o tom, že tento model bude slibovaným nástupcem luxusního modelu Phaeton. Ten byl v nabídce v letech 2002-2016, pochopitelně se spalovacími motory. Nejmenší byl šestiválec 3,0 TDI, největší byl zážehový motor 6,0 W12.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Phaeton z roku 2007

Kdy by se měl velký elektrický sedan objevit, zatím není jasné, ale můžeme považovat za pravděpodobné, že se tak stane až po uvedení ID.6 na trh, což má být v roce 2023.

Šéf odborů Volkswagenu a člen představenstva firmy Bernd Osterloh se podle Automotive News v minulosti vyjádřil, že by rád viděl elektromobil vyráběný ve Wolfsburgu do roku 2025.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám