Hlavní obsah

Volkswagen investuje během tří let rekordních 50 miliard eur

Největší evropská automobilka Volkswagen investuje v příštích třech letech do svých automobilových aktivit rekordních 50,2 miliardy eur (1,3 biliónu korun). Součástí skupiny Volkswagen, která se chce do roku 2018 stát největší automobilkou světa, je i Škoda Auto.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

VW

Článek

Nový investiční program v pátek schválila dozorčí rada automobilky. Částka představuje více než čtyřnásobek loňského provozního zisku automobilky, který činil 11,3 miliardy eur. "Navzdory obtížnému ekonomickému prostředí investujeme více, než kdy předtím, abychom dosáhli našich dlouhodobých cílů," uvedl generální ředitel automobilky Martin Winterkorn. Investice poputují do všech oblastí, kde automobilka působí, a převážně do rozšíření výroby a nových technologií.

Z celkové částky bude 24,7 miliardy eur určeno pro modernizaci a rozšíření výrobních řad 12 značek automobilky. Volkswagen počítá s investicí do nové továrny Audi v Mexiku, expanze výroby Porsche v Lipsku či zvýšení výroby automatických převodovek.

V Číně investice za 9,8 miliardy eur

Kromě těchto investic chce Volkswagen investovat v Číně do nových výrobních závodů a výroby ve společných podnicích v příštích třech letech 9,8 miliardy eur. Investice do společných podniků v Číně nejsou zahrnuty do celkového investičního plánu automobilky.

Zvýšení investic do výroby a technologií podle analytiků umožní automobilce upevnit svůj náskok nad konkurenty ze Středomoří. Ti omezují nebo odkládají své investice do výroby, modernizace a nových technologií a bojují s vysokými fixními náklady a poklesem evropských trhů.

Silná pozice v zahraničí umožnila Volkswagenu nabízet slevy a zvýšit podíl na problémovém evropském trhu na téměř čtvrtinu. Automobilka se snaží posílit svoji účast mimo Evropu a staví nebo plánuje nové závody v takových zemích, jako je Čína, Mexiko a Rusko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám