Hlavní obsah

Volant je čtyřikrát špinavější než prkénko na veřejných toaletách, tvrdí studie

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studie, kterou si nechala vypracovat půjčovna aut, zjistila, že velké procento uživatelů aut provádí základní úklid ve svém voze méněkrát než jednou za rok. I kvůli tomu je volant místem s největší koncentrací bakterií.

Foto: Profimedia.cz

Volant zdaleka není jediným nadmíru špinavým místem v autě

Článek

Zprávu k zamyšlení pro všechny řidiče zveřejnila studie společnosti CarRentals.com. První částí byl dotazník, na který odpovědělo tisíc řidičů a zákazníků v Americe. U půjčovny aut typicky nemusí nutně jít přímo o Američany. Dotaz zněl jednoduše: Jak často uklízíte interiér svého auta?

V procentech vyjádřeno 32, absolutně 320 řidičů odpovědělo v tom smyslu, že sotva jednou za rok. Tvůrce studie, kterou si půjčovna objednala, pak zkoumal, jak moc špinavé průměrné auto uvnitř může být. Nepřekvapí, že místem s největším počtem bakterií je volant.

Pokud v čísle CFU, tedy „colony-forming units”, které vyjadřuje průměrný počet bakterií na čtvereční centimetr, porovnáme s běžnými věcmi z našich životů, volant nevychází vůbec dobře. Hodnota 629 CFU je šestkrát vyšší než u obrazovky telefonu, čtyřikrát vyšší než na veřejném záchodovém prkénku a s číslovkou 313 se jen lehce přibližuje tlačítko ve výtahu.

Tankujeme s miliony

Ostatní části interiéru průměrného auta na tom jsou sice o něco lépe, ale také neexcelují. Třeba držák na nápoje má hodnotu 506 CFU a bezpečnostní pás 403 CFU. Přesto jsou situace, kdy je řidič vystaven daleko většímu nánosu bakterií. A v případě tankovací pistole se CFU počítá na dva miliony.

Pokud se ještě vrátíme k procentuálnímu vyjádření osobního dotazníku, 20 procent řidičů ve voze jí. O tom, kolik těchto šoférů spadá i do kategorie „auto uvnitř nečistím”, se zpráva nezmiňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám