Hlavní obsah

Většina Čechů není spokojena s kvalitou tuzemských silnic

Novinky, maž

Více než 85 % dospělých Čechů považuje stav tuzemských silnic a jejich značení za jeden z nejzávažnějších problémů týkajících se silničního provozu. Práci policie v dopravě Češi hodnotí veskrze pozitivně, ale více než třetina lidí ji považuje za nedostatečně striktní. Vyplynulo to z průzkumu GE Money Auto, který proběhl současně v pěti evropských zemích.

Článek

„Výsledky průzkumu jsou poměrně jednoznačné. Kvalita českých silnic je problémem, který sužuje více než osm z deseti dospělých Čechů. Ti jsou tak ke kvalitě vlastních komunikací zdaleka nejkritičtější ze všech sledovaných národů,“ říká Jan Hrubý z GE Money Auto a dodává: „V Rumunsku je s kvalitou silnic nespokojeno překvapivě „jen“ 66 % dospělých a v Německu to není ani polovina dospělé populace.“

Negativně se ke stavu tuzemských komunikací přitom častěji vyjadřují ženy než muži a starší lidé než mladí.

Češi jsou pro omezení rychlosti na dálnicích

Většina Čechů se také shodne na skutečnosti, že by měla být v rámci dálnic omezena maximální možná rychlost vozidel. Limity kladně hodnotí 63 % českých mužů a dokonce 73 % žen. Souhlas s omezením rychlosti roste s věkem respondentů.

Výsledky průzkumu naznačují, že Češi by nesouhlasili se zavedením modelu známého z Německa, kde na většině dálnic není maximální rychlost omezena. Největšími zastánci rychlostních limitů jsou dle průzkumu Rumuni.

Úplatky jsou doménou mužů

S prací dopravní policie jsou Češi veskrze spokojeni, ale třetina lidí tvrdí, že její zástupci nejsou při stíhání přestupků a zejména pak ve vymáhání pokut dostatečně striktní. Přibližně 7 % českých řidičů přitom přiznává, že se dopravní přestupek občas snaží řešit nabídkou úplatku.

:. Čeští řidiči podle průzkumu dopravní policisty neuplácejí.

foto: Novinky/Petr Nový

Častěji se jedná v tomto případě o muže (8 %). V případě žen řidiček se k úplatkům přiznává 5 % z nich. Češky tak ze srovnání mezi zeměmi vyšly nejlépe a čeští muži jako druzí nejméně uplácející. Ze sledovaných zemí se k úplatkům nejvíce hlásí Maďaři a Poláci.

Reklama

Související témata:

Související články

Maďaři v autě svačí, Češi nadávají

Polovina českých řidičů nedodržuje na silnicích povolenou rychlost. Pouze jedna čtvrtina českých řidičů tvrdí, že dopravní předpisy neporušuje nikdy.

Výběr článků

Načítám