Hlavní obsah

Venom F5 má 500 km/h zvládnout už příští rok

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Hennessey už dávno oznámila příchod superauta Venom F5. Půjde o vůz, který by měl strhnout rychlostní rekord. Teď víme, že auto bude připravené v roce 2020.

Foto: Hennessey Performance 3x

Hennessey Venom F5 zatím jako koncept

Článek

Hennessey nechce udělat nějakou elektrifikovanou mašinu. Pro tuhle firmu je prý stále základem dobrého auta spalovací motor. Je to odvážné tvrzení, zvlášť když konkurence elektrifikuje ve velkém, ale firma z amerického Texasu si to může dovolit. Připravuje totiž auto, které nabídne ve svém osmiválci výkon 1600 koní. S ním pak je v plánu pokořit magickou hranici 500 km/h.

Foto: Hennessey Performance

Tohle je on - motor, který se má postarat o dostatek výkonu pro rychlostní rekord.

Foto: Hennessey Performance

Hennessey Venom F5

Samozřejmě že tahle rychlost už není ani tak o výkonu motoru, jako spíš o aerodynamice. Vzpomeňme jen na Bugatti Veyron, které se při prvních testech při vysokých rychlostech vznášelo. Síla, která bude tlačit auto při takových rychlostech k zemi, musí být enormní, ale zároveň nesmí být tak velká, aby zpomalovala. Také se musí najít vhodné pneumatiky, které tuhle zátěž zvládnou. Ani Bugatti zatím rychlostní rekord neatakovalo, protože to pneumatiky prostě nedokážou.

Teď ale víme, kdy se na Venom F5 můžeme těšit. Firma ho představí v srpnu tohoto roku na přehlídce automobilové krásy v Pebble Beach. Následovat budou rychlostní testy, které budou pokračovat minimálně do konce roku 2019. Produkční verze v konečné podobě tak bude představena v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám