Hlavní obsah

Velký hráč je tu: Boeing poprvé úspěšně otestoval své létající auto

Právo, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma létajících aut se postupně ze sci-fi filmů přesunulo do reality. Do této hry ale nyní naplno vstupuje velký subjekt, který do létání má co mluvit. Boeing v úterý otestoval své první „auto”.

Foto: Boeing

Nové vozidlo od Boeingu se umí pohybovat všemi směry ve vzduchu, primitivně pak zvládá i pohyb po pevnině.

Článek

Létající auta, to není nic nového. Roky se tomuto odvětví věnuje třeba i slovenská společnost AeroMobil, své plány odhalila i Toyota, podobně jako Uber. Říká se však, že při kombinaci odvětví je vždy lepší mít zkušenosti především s tím náročnějším. A za technologickou smetánku bylo vždy považováno kosmické a letecké odvětví.

Proto když se do takového projektu pustí gigant jako Boeing, je dobré mít se na pozoru. V úterý američtí aviatici poprvé úspěšně otestovali prototyp létajícího vozu, který pojmenovali NeXt. Svůj dopravní prostředek označují za „air vehicle”, tedy vzdušné vozidlo.

V Manassasu ve státě Virginia zvládl prototyp se čtyřmi vrtulemi vzlet, let i přistání zcela samostatně. Jedná se totiž o autonomní dopravní prostředek. Maximálně má na jedno nabití elektřinou doletět do vzdálenosti 50 mil, více než 80 kilometrů.

Autonomně má v budoucnu usnadnit přepravu přes velká města a rovněž komerční cestou přepravovat pasažéry kombinací vzdušné a – spíše okrajově –  pozemní cesty. Právě vzduch má ovšem být pro NeXt prioritou, čemuž napovídá i samotná konstrukce vozu. Testování bude intenzivně probíhat po celý letošní rok a v branži se už šušká, že podobně rychle a elegantně chce začít v budoucnu převážet lidi i konkurenční Airbus.

Reklama

Výběr článků

Načítám