Hlavní obsah

Vědci vyvinuli náhražku karbonu z vláken dřeva datlové palmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karbonové kompozity, hojně používané v dražších autech, jsou lehké a pevné, ale jejich recyklovatelnost je v podstatě nulová. Britští vědci nyní přišli s náhražkou, která je stejně pevná, ale biologicky odbouratelná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Recyklovatelná náhrada karbonu je podle britských vědců na dosahVideo: Reuters

 
Článek

Autodíly jsou ve většině případů z plechu, plastu nebo gumy, a u některých, zejména dražších aut, z karbonových vláken. A právě komponenty z karbonu nejsou dost dobře recyklovatelné.

Vědci z Portsmouthské univerzity ve Velké Británii nyní představili přírodní a recyklovatelný materiál, který by mohl karbon nahradit nejen u aut, ale i u lodí nebo letadel. Jeho základem jsou vlákna ze dřeva datlové palmy, píše agentura Reuters.

Kromě recyklovatelnosti je výhodou novinky také nízká váha. Čím méně auto váží, tím menší může mít spotřebu paliva. Jestli je materiál z vláken datlové palmy lehčí než karbon, se nedozvídáme, ale je prý stejně silný a jeho výhodou je biologická odbouratelnost.

Vlákna z datlové palmy jsou dnes bioodpadem

„Kdybychom dokázali použít odpadní biomasu pro zpevnění kompozitů, to by byl ohromný úspěch, protože bychom vyráběli kompozity z odpadu. Tohle jsou vlákna z datlové palmy, která pochází z Blízkého východu. Tento materiál je tam široce dostupný,” říká dr. Hom Dhakal z Portsmouthské univerzity.

Některé části aut se již dnes vyrábějí z materiálů, které jsou získávány udržitelnými způsoby, ale strukturální nebo semi-strukturální díly to nejsou. Tým výzkumníků věří, že z jejich nového materiálu by se mohly vyrábět např. kryty motoru anebo nárazníky.

Jedním z problémů přírodních vláken je, že mají tendenci absorbovat vlhkost, což by u automobilu byl docela problém. Vědci ale věří, že tento problém již překonali.

Reklama

Výběr článků

Načítám