Hlavní obsah

Ve Washingtonu už mohou jezdit auta úplně bez řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér státu Washington podepsal nařízení, které umožňuje jezdit autonomním vozidlům na území tohoto státu, a to zcela bez řidiče. A tak se první takové vozy mohou na silnicích objevit do dvou měsíců.

Foto: Hyundai

Autonomní Hyundai Ioniq byl provozován během letošní výstavy CES v Las Vegas.

Článek

V USA už tři státy mají nařízení povolující provoz testovaných autonomních vozidel. Jsou to Kalifornie, New York a nově tedy i Washington. Ale zatímco dva předchozí mají testování omezeno tím, že na místě řidiče musí být neustále přítomen člověk, který může kdykoli převzít řízení, ve Washingtonu je ustanoveno, že na sedadle řidiče dokonce nikdo být nemusí!

Oficiální vyjádření k přijatému zákonu hovoří o tom, že každý rok se stane v USA tolik nehod, že při nich přijde o život 33 000 lidí. Stát Washington chce podporovat autonomní vozidla, protože jejich rozšíření znamená větší bezpečnost pro lidi a méně mrtvých. Guvernér pro přijetí zákona vytvořil velkou pracovní skupinu, která zahrnovala právníky, lidi z autoprůmyslu, zástupce vlády jak lokální, tak i federální, policisty apod. Ti všichni společně připravili dokument, který dokáže determinovat samořiditelná vozidla na silnicích po všech stránkách.

Teoreticky za pouhých šedesát dní mohou první autonomní vozidla vyjet na silnice státu Washington. Těch 60 dní je totiž zákonem daná doba pro vydání potřebné licence pro tento druh provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám