Hlavní obsah

Ve Velké Británii začíná boj o metrické značení silnic

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie bude v roce 2012 hostit Olympijské hry. Nyní vzniká hnutí za změnu dopravního značení. To je dnes v mílích, ale pro zvýšení bezpečnosti a pro lepší orientaci cizinců v ostrovním království se snaží skupina bývalých členů vlády jej změnit na klasické metrické.

Článek

Bývalý předseda labouristické strany lord Kinnock a bývalý náměstek předsedy vlády lord Howe začali kampaň na změnu britských značení silnic z mílí na kilometrické. Důvodem je pořádaní olympijských her v Londýně v roce 2012.

V té době totiž metropoli navštíví velké množství lidí, kteří pravděpodobně přijedou i ve svých automobilech. Tyto automobily však nejsou uzpůsobeny na měření rychlosti v mílích za hodinu, ale v klasických metrických jednotkách. Také značení vzdáleností na ulicích je uváděno v jednotkách jinde ve světě již téměř neužívaných.

To by mohlo způsobit velké dopravní problémy a ohrozit bezpečnost. Na světě jsou poslední čtyři státy, využívající jiný systém než metrický: USA, Burma, Liberie a Velká Británie. Austrálie přistoupila na metrický systém v roce 1974, Nový Zéland a Kanada hned vzápětí.

Změna omezené rychlosti a dalších výstražných a oznamovacích značek by však měla začít lavinu přeměny ze "starých" jednotek na nové. Problémem jsou i jiná odvětví. Ovšem změna dopravního značení by měla britskou státní kasu přijít asi na 80 miliónů liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám