Hlavní obsah

V Praze je k vidění legendární autobus RTO i vzácná Tatra 85/91

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražských Holešovicích do čtvrtka probíhá výstava Czechbus. Kromě nových autobusů jsou zde k vidění legendární české a československé autobusy - kupříkladu slavné RTO či předválečná Tatra 85/91.

V Praze je k vidění vzácný autobus Tatra 85/91Video: Novinky

 
Článek

Pátý ročník středoevropského veletrhu autobusů, hromadné dopravy, garážové a servisní techniky trvá do čtvrtka. Zájemce z řad laické veřejnosti budou nejvíce zajímat historické tuzemské autobusy. Na výstavišti jich je celkem pět, tři RTO v provedení městský, linkový a v dálkovém provedení Lux. Škoda RTO se poprvé ukázala v Brně na strojírenském veletrhu v roce 1956, autobus se vyráběl v závodě SVA Holýšov do roku 1974.

Velice zajímavý a mimořádně vzácný je autobus Tatra 85/91. Ten byl vyroben v počtu pouhých tří kusů. Samotný autobus byl postaven na podvozku třítunového nákladního automobilu Tatra 85 v roce 1938. O pohon se staral šestiválcový dieselový motor, řízení tehdy bylo vpravo. Šlo tak o poslední autobus s pravostranným řízením.

Rekonstrukce trvala 4,5 roku

Cesta k tomuto unikátnímu autobusu ve špičkovém stavu, v jakém je nyní, byla dlouhá a náročná nejenom časově, nýbrž i finančně. Majitel historického autobusu Alois Koutek jej sehnal přes svého kamaráda, který na Berounsku našel zapomenutý včelín. Ten byl onou tatrou, ovšem v nepoužitelném stavu. Výměnou za trolejbus se pánové Koutek a Arazim dostali k tomuto unikátnímu autobusu a následně jej rekonstruovali. Trvalo to 4,5 roku.

Výstava Czechbus končí ve čtvrtek. Vstupné činí 120 korun pro dospělé, děti do 15 let mají vstup zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám