Hlavní obsah

V Česku je 700 tisíc aut bez katalyzátoru, jezdí sporadicky

V Česku jezdí stále téměř 700 000 osobních aut bez katalyzátoru, jsou to tedy vozy vyrobené přibližně do roku 1993. Z tohoto počtu je 365 000 vozů starších 30 let. Tato auta jezdí velice málo, výrazněji ovšem zatěžují životní prostředí, upozorňuje certifikační firma TÜV SÜD Czech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vozidla bez katalyzátoru z celkového počtu všech ujetých kilometrů osobními auty v Česku ujedou zhruba jen čtyři procenta. Tato auta však zatěžují životní prostředí nebezpečnými látkami zhruba 40 procenty. Kromě nebezpečných vraků nebo celkově zanedbaných aut v tristním technickém stavu mezi nimi najdete i unikátní youngtimery ve špičkovém stavu.

K vyřazování neekologických vozidel na přelomu tisíciletí přispělo zavedení povinnosti na každé vozidlo mít zaplacené povinné ručení. O devět let později k tomu přispěla také nutnost platit poplatek za první registraci vozidla, které neplní alespoň emisní normu Euro 3.

Od té doby se ale počet vyřazovaných neekologických vozů snižuje. Impulsem k jejich vyřazení většinou bývá fakt, že již neprojdou technickou kontrolou, a také rostoucí náklady na opravy.

Podle Sdružení automobilového průmyslu je v Česku registrováno téměř 5,1 miliónu osobních aut s průměrným stářím 14,7 roku. Z toho 3,2 miliónu aut je v provozu více než 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám