Hlavní obsah

V Británii auta létala vzduchem

S čím vším se dá závodit? Pokud to jede vlastní silou, tak to může být i naprosto neuvěřitelným způsobem omlácená kraksna, kterou zahodíte na hromadu dalších vraků. Tak vypadá britská soutěž v letech autem, jejíž letošní kolo proběhlo v pondělí.

Ve Velké Británii se konala soutěž ve skákání autemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Tahle auta jsou omlácená tak, že je nezřídka problém určit, o jaký model se jedná. Okna jsou pryč, světla taky, má to jen motor a plechy kolem. Přesto se odvážní závodníci soukají dovnitř, startují a vyrážejí vstříc letu vzduchem. Co nejdelšího a nejladnějšího, pokud možno.

Tak vypadá britský šampionát v letech autem, jehož letošní klání proběhlo v pondělí 26. srpna na závodní trati Angmerging v Západním Sussexu, jižně od Londýna. Není na tom nic sofistikovaného, přesto je to úžasná zábava - pilot se rozjede na rampu, vyskočí a letí buď do hromady dalších aut, které fungují jako nárazník, anebo na trávu za ní.

Závodníci samozřejmě nosí helmy, kombinézy a chrániče krku, ale i tak na téhle kratochvíli není zcela bezpečného vůbec nic. Právě proto po každém doskoku k autu spěchá personál, který zjistí, jestli je řidič v pořádku, a případně uhasí oheň.

Vítězem letošního ročníku se stal Bradley Lock s Fordem Fiestou. Porotce přesvědčil délkou skoku a jeho elegancí. Jaká je první cena? Padesát liber (1423 korun) a čestné kolo na přídi omlácené odtahovky.

Reklama

Výběr článků

Načítám