Hlavní obsah

Uskladnění pneumatik není věda, pár pravidel ale má

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po každoročním listopadovém přezutí pneumatik vyvstává takřka nerudovská otázka, kam s nimi? Trendem ve větších městech je uskladnění přímo v pneuservisu, stejně dobře to jde i bezplatně. Má to ale svá pravidla.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pneumatiky je ideální před jejich uskladněním umýt, aby se zabránilo poškození pryže. To můžete udělat buď sami ve wapce, mnoho pneuservisů má pak myčku, která během minuty až dvou pneumatiky i s ráfky dokonale vyčistí a na konci čištění vysuší.

Obvykle k tomu potřebuje myčka kol pouze studenou vodu a žádné chemikálie, takže zatížení životního prostředí bude nižší. Pokud chcete být nadprůměrně pečliví, odstraňte z dezénu kamínky.

Zkontrolujte, zda nejsou pneumatiky poškozeny (hledejte praskliny v běhounu nebo na bočnici). Před uskladněním pneumatik si - ale nejspíš to už udělal pneuservis - označte jejich předchozí umístění na vozidle: zadní levá a pravá, přední levá a pravá - kvůli rovnoměrnému opotřebení se umístění pneumatik „prohazuje“.

Skladujte na suchém místě

Pokud jde o samotné uskladnění, liší se postup v případě samotných pneumatik a pneumatik s ráfky. Pneumatiky s ráfky vyskládejte do komínku na sebe, případně je pověste. Naopak pneumatiky bez ráfků můžete poskládat vedle sebe, neskládejte je však na sebe a nevěšte je. Kdo chce být důsledný, měl by každý měsíc pneumatiky na podlaze posunout.

Podle průzkumu serveru Pneumatiky.cz využívá uložení plášťů v pneuservisu 15 % řidičů, proti minulým letům jde o zvyšující se tendenci. Zhruba stejný počet řidičů dá pneumatiky kamkoliv, kde je zrovna místo. Více než polovina řidičů nepoužívané pneumatiky zabalí do fólie či igelitu a chrání je před slunečním svitem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Kde skladujete přes zimu letní pneumatiky?
V pneuservisu
9,4 %
V garáži nebo jinde bez slunečního světla
89 %
Kdekoliv je volné místo
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám