Hlavní obsah

Transporter jel z Prahy do Hannoveru a zpět se spotřebou pod pět litrů

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, jak úsporné bude vaše auto, záleží nejenom na použité pohonné jednotce, ale rovněž na jízdním stylu. Specialista na úspornou jízdu Gerhard Plattner dokázal s VW Transporterem při průměrné rychlosti 70 km/h ujet trasu Praha-Hannover-Praha se spotřebou 4,91 litrů na sto ujetých kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: Transporter T6 během eko rallyeVideo: Volkswagen Česká republika

 
Článek

Volkswagen Transporter poslední generace měl pod kapotou dieselový motor 2.0 TDI o výkonu 110 kW spojený s manuální šestistupňovou převodovkou. Při celkové ujeté vzdálenosti 1058 kilometrů byla průměrná rychlost rovných 70 kilometrů v hodině. Celková spotřeba paliva dosáhla hodnoty 4,91 litru na sto ujetých kilometrů. To je o dvacet procent méně, než kolik je normovaná homologační spotřeba v kombinovaném režimu.

V případě úsporné jízdy v reálném provozu šlo o hodnotu vypočítanou na základě skutečné spotřeby paliva, a nikoliv informací z palubního počítače, které si často pár deci uberou. Na regulérnost měření spotřeby paliva dohlédla nezávislá organizace IPMC.

Foto: VW

Gerhard Plattner a jeho úsporná jízda transporterem

Dlužno dodat, že Plattner měl při 30stupňových vedrech vypnutou klimatizaci a zavřená okna. „Cestovní rychlost na rovné silnici jsem se snažil držet relativně vysokou, přibližně 110 až 120 km /h. Snažil jsem se, aby auto co nejvíc ‚plachtilo‘, to znamená jet předvídavě, s minimálním brzděním,” uvedl rekordman.

Gerhard Plattner má na svém kontě desítky rekordů v hospodárné jízdě automobilem i celou řadu pozoruhodných výkonů. Mezi jeho rekordy patří například 1000 km Německem s průměrnou spotřebou 2,12 l/100 km, nonstop cesta patnácti zeměmi Evropy za 100 eur na palivo, nejrychlejší objetí světa automobilem (za 28 dnů) i nejhospodárnější jízda kolem světa (3,78 l/100 km).

Foto: VW

Gerhard Plattner a jeho úsporná jízda transporterem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám