Hlavní obsah

Toyota Supra na okruhu Top Gearu excelovala, čas může ještě vylepšit verze GR

Novinky, fra

Toyota připravovala návrat modelu Supra pekelně dlouho. Ale jak se zdá, vyplatilo se. Novinku už zkouší první řidiči. A i v rámci prvních nezávislých jízd na okruzích překvapuje svými časy.

Foto: Toyota

Toyota Supra

Článek

Zatím jen čekáme, kdy Toyota pošle model Supra na severní smyčku Nürburgringu, které se symbolicky přezdívá „zelené peklo”. Podle vyjádření firmy by si měla sáhnout klidně na čas 7:40, což je hodně silný cíl. Vždyť to je kategorie aut jako Mercedes-Benz SLR McLaren, Bugatti Veyron 16.4 nebo Lamborghini Murcielago LP 640.

Jenže některé testy už ukazují, že Toyota udělala opravdu skvělé auto, a to už v sériovém provedení. Třeba v populárním Top Gearu zajela Supra podobný čas, jako Maserati Gran Turismo MC Stradale.

Foto: Toyota

I když je to auto určené pro běžný silniční provoz, na okruhu to dokáže natřít i speciálům

Foto: Toyota

Sériový interiér, který zatím nemá žádnou sportovnější verzi.

Jenže pak je tu ještě okruh Buttonwillow Raceway v Kalifornii, kam s vozem vyrazila redakce Evasive Motorsports. Za volantem ale neseděl nějaký redaktor, ale závodník profesionál Dai Yoshihara. Tenhle krátký okruh je oblíbený pro své prudké „vracečky“, a hlavně pro možnost se dostat do tabulky pro nejrychlejší vozy okruhu „Super Lap Battle“.

Toyota Supra tu v úplném sériovém provedení (tedy i na silničních pneumatikách) zvládla třímílový okruh za 1:58.98. To znamená, že byla rychlejší než Porsche 911 GT2 minulé generace a jen těsně zaostala na Nissanem GT-R nebo o 2,8 sekundy za McLarenem 570S. To je hodně dobrý příslib do budoucna.

Počítá se s tím, že Toyota nabídne i verzi upravenou od Gazoo Racing, tedy GR, což je tovární úpravce jak pro závody, tak i soukromé zákazníky. Takové auto by mělo mít lepší sedačky, tvrdší tlumiče (Dai Yoshihara si na příliš měkké pružení trochu stěžoval), výkonnější brzdy a lepší pneumatiky. Samozřejmě i trochu upravený motor. Patrně se čeká na tuhle verzi, která by na Nürburgring vyrazila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám