Hlavní obsah

Toyota Setsuna je postavená ze dřeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na milánském Design Weeku v dubnu představí Toyota zajímavý koncept vozu s názvem Setsuna. Je sestavený ze dřeva.

Foto: Toyota

Toyota Setsuna

Článek

Zajímavé je už to jméno Setsuna, což znamená v japonštině „moment“. Ovšem ještě víc zajímavá je karoserie. Vlastně celé auto, až na pohonné části a nějaké dílčí prvky. Karoserie je totiž ručně vyrobena z panelů japonského cedru a rám z japonské břízy. K spojení těchto částí není zapotřebí jediný šroubek, nýtek hřebíček. Na spojení je totiž použit tradiční japonský systém spojování zvaný okuriari.

Jde jen o designérské cvičení, které má podle tvůrců ukázat, že auto může být součástí rodiny. Jen když se o něj bude láskyplně pečovat, může vydržet navěky. Mohou si jej předávat z otce na syna a na vnuka. Vůz tím získá novou hodnotu, kterou budou moct ocenit jen lidé z rodiny.

Nejde tu ani tak o motor. Ale prý je to elektromobil. A v interiéru údajně najdeme ještě jedny zajímavé hodiny. Neodměřují čas, ale sto let, tedy čas, kdy by vůz vydržel celé generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám