Hlavní obsah

Toyota a Tesla začnou spolupracovat na vývoji elektrických vozů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota Motor se dohodla s americkou firmou Tesla Motors na vytvoření partnerství pro vývoj a výrobu elektromobilů. Toyota investuje 50 miliónů dolarů (zhruba miliardu korun) do podílu ve společnosti Tesla. Ta převezme nedávno uzavřenou továrnu Toyoty ve Fremontu, kde bude vyrábět elektromobil s názvem Model S.

Foto: Reuters

Připravovaný nový model od Tesly.

Článek

"Budeme společně vytvářet elektromobily," uvedl generální ředitel Tesly Elon Musk. "Je velkou ctí spolupracovat s firmou, jako je Toyota, která je jedním ze světových automobilových lídrů a kterou já osobně dlouho obdivuji," dodal.

Partnerství podle analytiků posílí důvěryhodnost Tesly a zlepší image Toyoty, jejíž pověst byla poškozena rozsáhlým svoláváním automobilů k opravě problémů s nechtěným zrychlováním.

Společnost Tesla patří mezi takzvané start-ups, tedy relativně nové podniky, které zkoušejí proniknout mezi velké a zavedené značky. Firma, jež se nyní chystá ke vstupu na burzu, vznikla teprve před šesti lety a jejím hlavním produktem je plně elektrický sportovní vůz Roadster.

"Mnozí zpochybňovali schopnost Tesly dostát všem svým slibům, Toyota ale musela provést důkladnou hloubkovou kontrolu, než se rozhodla učinit tuto investici," uvedl odborník na automobilový průmysl John O'Dell ze společnosti Edmunds.

Dvousedadlový automobil Roadster [celá zpráva] prodává společnost Tesla za 109 000 dolarů (asi 2,2 miliónu Kč). Vzhledem k vysoké ceně si jej pořizují pouze bohatí lidé, například guvernér Kalifornie a bývalý herec Arnold Schwarzenegger či spoluzakladatelé internetové společnosti Google Sergey Brin a Larry Page.

Nový Model S, který má za úkol oslovit širší skupinu spotřebitelů, by měl stát 49 900 dolarů (zhruba milión korun). Prodávat by se měl začít v roce 2012. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám