Hlavní obsah

Titul Motocykl roku 2005 získalo BMW R 1200 GS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vítězem ankety Motocykl roku 2005 se stalo enduro BMW R 1200 GS. Anketu na začátku roku vyhlásila sekce Moto při Svazu dovozců automobilů a její organizací počtvrté pověřila agenturu Ehrlich63.

Foto: Archiv Spolku Přátelé Vrbenska
Článek

Výsledky byly vyhlášeny na galavečeru organizovaném v motorkářském stylu. Kromě vyhlášení výsledků účastníci galavečera shlédli i zábavný program. Ankety se prostřednictvím internetu a kuponů z tisku zúčastnilo celkem 41 651 osob.

Na galavečeru byli vylosování rovněž ti, kteří obdrží věcné ceny. První cenu - motocykl BMW F 650 CS získal Luděk Veselý z Prahy. Hodnota všech 10 cen pro veřejnost dosáhla téměř 350 000 Kč. Do soutěže importéři a výrobci přihlásili 36 motocyklových novinek, které soutěžily v 6 kategoriích. Motocykly hodnotila jednak veřejnost, jednak 24členná odborná porota a jejich hlasy se sčítaly.

Přehled vítězů a jejich základní charakteristika:

Kategorie skútry a mopedy

  • Piaggio X9 500 Evolution

Široká škála skútrů největšího italského výrobce má na vrcholu tuto pětistovku, která splňuje ty největší nároky na cestování. Elegantní skútr má exkluzivní výbavu a špičkovou technologii. Silný motor splňuje Euro 2. X9 Evolution je nabízen ve třech verzích, ta nejlepší disponuje integrálními brzdami s ABS, automatickým stojánkem a komunikačním systémem PICS zahrnující RDS radio, interkom a sadu hands-free pro mobilní telefon.

Motocykl roku 2005 a Kategorie endura včetně cestovních

  • BMW R 1200 GS

Dvouválcový "Bavorák" navazuje na pětadvacetiletou tradici velkých cestovních endur do terénu i na silnici. Oproti svému předchůdci má sníženou hmotnost, zvýšený výkon motoru a řadu dalších vylepšení. V jeho silách je dosáhnout i nejodlehlejších míst na zemi. V terénu okouzlí díky přesně kontrolovatelné síle, na asfaltu vyniká obratností. Je k němu řada doplňkového příslušenství.

Kategorie choppery

  • Harley-Davidson FLSTNI Softail Deluxe

Harley, to je stále klasika, a vybírat lze z mnoha verzí. Můžete přitom volit mezi skutečnou klasikou nebo moderním V-Rodem. Softail Deluxe je skutečná klasika se širokými bělobokými pneumatikami, masivní přední vidlicí, nablýskaným velkým reflektorem a nízko položeným luxusním sedlem. Široká zahnutá řídítka a prostorné stupačky jsou nezbytným vybavením tohoto korábu, který je novinkou značky z Milwaukee.

Kategorie cestovní silniční motocykly

  • Honda GL 1800 Gold Wing

Cestovní motorka s největším objemem válců, jichž je šest. Přitom má velmi dobré jízdní vlastnosti. Ale nejen to, Gold Wing je také největší snůškou luxusu na dvou kolech, který sahá až po CD-měnič. Samozřejmostí je tu zpátečka, odkládací prostory mají objem 147 l. Pro modelový rok 2005 se Gold Wing přikrášlil emblémem s číslicí 30, který připomíná kulaté výročí modelu.

Kategorie naked bikes

  • Yamaha MT-01

Když se tento dvouválec poprvé objevil na výstavě v Tokiu jako koncept, vyvolal nadšení. Nyní, po několika letech, přichází jako sériová motorka. Je nástupcem populárního V-maxe, kterému se říkalo městský dragster. Také MT-01 je velkým motorem na kolech. Je to vzrušující Golem, z něhož vyzařuje skrytá síla. Dva válce do vé, skoro sedmnáct set kubíků, stačí v 1500 otáčkách vzít za plyn... a drak vyrazí.

Kategorie sportovní silniční motocykly

  • BMW K 1200 S 

Příznivci značky na to čekali dlouho, nyní je ryze sportovní BMW K 1200 S tady. Má technické lahůdky jako přední vidlici Duolever nebo extrémně lehký sportovní kardan se zavěšením Paralever. Největší novinkou je ale motor - řadový čtyřválec je totiž poprvé uložen napříč a je to vůbec nejvýkonnější sériový motor, jaký kdy u BMW vyrobili. A ještě něco: tlumení předního a zadního pérování lze nastavit i během jízdy pouhým stiskem tlačítka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám