Hlavní obsah

Testovací trať Top Gearu zanikne kvůli obytné zástavbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letiště v anglickém Dunsfoldu nedaleko Londýna, kde automobilový pořad Top Gear pravidelně natáčí nejen ostrá kola za volanty nejrůznějších sporťáků, bude zrušeno a nahrazeno řadovými rodinnými domy. Místo hlavní ranveje vznikne park nazvaný Runway Park.

Foto: Mapy.cz

Testovací trať Top Gearu je na letišti Dunsfold jasně zřetelná. Nejslavnější zatáčka Hammerhead je vidět na konci ranveje vlevo.

Článek

O výstavbě rodinných domů informoval 29. března Sajid Javid, britský ministr pro bydlení, komunitu a místní samosprávu. Uvedl to web GetSurrey.co.uk.

Letiště Dunsfold, které leží v okrese Surrey jihozápadně od Londýna a které vzniklo jako vojenské za druhé světové války, bude muset ustoupit osmnácti stovkám nových bytů, z nichž má být 560 v kategorii levných bytů pro mladé rodiny. Největší procento z oněch 1800 bude mít formu řadových rodinných domů.

V rámci přestavby přibude i dům pro seniory, škola, náměstí s obchody, poliklinika, kulturní dům, kostel a parky. Jeden z nich, nazvaný Runway Park, má stát přesně v místě současné hlavní ranveje letiště, píše web Jalopnik. Hlavní ranvej tvoří valnou část testovacího okruhu Top Gearu.

Podle britského bulvárního deníku The Sun se o zrušení letiště ve prospěch obytné zástavby mluví už od roku 2006. Podle webu Jalopnik odsouhlasil místní výbor tento záměr v hlasování v roce 2016, a to poměrem hlasů 10 pro ku 8 proti. Rozhodnutí ministra je ovšem nejdůležitější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám