Hlavní obsah

Tesla ukázala rozpracovaný Model 3, objednalo si jej 130 tisíc lidí

Novinky, ČTK, maž
Aktualizováno

Americká automobilka Tesla Motors v pátek v Los Angeles ukázala nový elektromobil Model 3. Automobil bude stát 35 000 dolarů (zhruba 830 000 korun), dodávky však firma zahájí až koncem příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tesla představila Model 3Video: Reuters

 
Článek

Generální ředitel společnosti Elon Musk uvedl, že nový automobil ujede na jedno nabití minimálně 215 mil (346 kilometrů). Další technické podrobnosti ale Musk neprozradil.

Tesla začala objednávky na Model 3 přijímat ve čtvrtek. Před obchody automobilky se vytvořily dlouhé fronty, někteří fanoušci čekali na možnost složit rezervační zálohu ve výši 1000 dolarů (téměř 24 000 korun) celou noc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zájemci čekali ve frontě přes noc, aby mohli zaplatit zálohu na Model 3Video: Reuters

Model 3 je klíčovou součástí plánu společnosti Tesla a tím je dosáhnout do roku 2020 ročního prodeje půl miliónu vozů. Firma předpokládá, že půjde o její nejprodávanější model. Objednávat novou teslu bude možné přes internet nebo v „kamenných” prodejnách. Zatím jich je 215, do konce příštího roku se jejich počet bezmála zdvojnásobí.

BEZ KOMENTÁŘE: Model 3 při testovací jízdě na silniciVideo: Tesla Motors

Tesla nyní prodává ještě sedan a SUV

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jehož výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Automobilka loni prodala přes 50 000 vozů (meziroční nárůst o 60 procent). Od roku 2003, kdy byla Tesla založena, vykazuje každý rok ztrátu. Letos se předpokládá „přehoupnutí” do černých čísel. V Česku automobilka nemá oficiální zastoupení, auta sem přivážejí takzvaní šedí dovozci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám