Hlavní obsah

Tesla opět pozastavuje výrobu Modelu 3. Odstraňuje prý zádrhely

Pozastavení výroby Tesly Model 3 je podle automobilky plánované, podle odborníků však velmi neobvyklé. Zaměstnanci jsou údajně nuceni vybírat si dovolenou nebo neplacené volno. Po obnovení výroby by měla továrna pracovat v nepřetržitém třísměnném provozu.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

Článek

Již podruhé v letošním roce byla na několik dní zastavena produkce dosud nejmenší tesly – Modelu 3. Automobilka označuje tento krok za plánovaný a vysvětluje ho snahou o „systematické vypořádání se s problémy s cílem zvýšit rychlost produkce”.

V tiskové zprávě se dále píše, že to „není neobvyklé, naopak je to běžné při náběhu výroby”. Keith Naughton z agentury Bloomberg a Kristin Dzicek, šéfka skupiny pro průmysl, práci a ekonomii v americkém Centru pro automobilový výzkum, však takový krok označují za velmi nestandardní.

Ještě nedávno přitom Elon Musk v rozhovoru pro stanici CBS uvedl, že náběh výroby Modelu 3 postupuje dobře a věci běží hladce. Uvedl ale také, že výrobní linka se potýkala s problémy.

Foto: Tesla

Tesla Model 3

V souvislosti s aktuálním pozastavením výroby na Twitteru uvedl, že automobilka při přípravě výroby Modelu 3 spoléhala příliš na automatizaci. „Přílišná automatizace byla omylem. Přesněji mým omylem. Lidé jsou podceňovaní,” tweetoval.

Zaměstnanci, kteří na Modelu S pracují, jsou v souvislosti s odstávkou nuceni vybírat dovolenou nebo si brát neplacené volno. Uvádí to agentura Bloomberg s odkazem na web Buzzfeed, který zprávu o přerušení výroby přinesl. Fabrika má stát čtyři až pět dnů.

Agentura Bloomberg také přináší informaci, že výroba Modelu S bude probíhat v nepřetržitém třísměnném provozu. Tesla si tak chce pomoci k dosažení cíle vyrábět 6000 Modelů S týdně během druhého čtvrtletí letoška. Průměr za první čtvrtletí je 751 aut týdně a ke konci března se týdenní výroba dostala těsně nad dva tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám