Hlavní obsah

Suzuki: nový B-King i Hayabusa

Novinky, Martin Machala (Autor je redaktorem Světa motorů)

Motorkářskou sezonu máme už v plném proudu, japonská Suzuki má však v zásobě stále dost novinek. O monstrózním B-Kingu se mluví už dlouho, vždyť se taky představil už jako studie na tokijském autosalonu v roce 2001!

Článek

Tehdy ale nemohla být o sériové výrobě ani řeč, produkce obrovské motorky byla jen těžko představitelná. Motor z Hayabusy, k tomu ještě turbo a hned z toho máme 176 kW. Jenže v Paříži v roce 2006 už Suzuki vyrukovalo se sériovou verzí B-Kingu. Motorka vypadala pořád úchvatně, motor ale přišel o přeplňování. To je ale vše, co Suzuki do světa pustila. Informace o výkonu, točivém momentu a hmotnosti stroje si Japonci nechalo pro sebe.

Datum, kdy Suzuki údaje zveřejní, se ale pomalu blíží, a tak se začínají objevovat první spekulace. Podle neoficiálních zpráv by B-King měl nabízet 135 kW a 147 N.m. Hmotnost zase tak dramatická asi nebude - 240 opravdu není kdovíjak moc. Na definitivní potvrzení všech hodnot si ale ještě chvilku počkáme.

:. Suzuki B-King. (Foto: Suzuki. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte do původní velikosti.)

Sprinterka s novou technikou

Nového provedení se dočká i uspěchaná cestovatelka Hayabusa. Na první pohled designéři příliš nečinili. Nová Hayabusa se od té starší liší jenom minimálně. Technika se změnila už víc. Objem motoru narostl o 41 cm na konečných 1340 cm. Nechybí ani vychytávky jako titanové ventily, dvě vstřikovací trysky na válec, kované písty...

U Hayabusy se vždycky hledělo hlavně na výkon, ten si ale Suzuki zatím nechává pro sebe. Podle neoficiálních informací by měl dosahovat 146 kW. A to už je hezká porce. Spojka dostane řízený protiprokluz. Tlačítkem na řídítkách si bude možné vybrat jednu ze tří vstřikovacích map - podle zvoleného módu pak Hayabusa jezdí buď hodně ostře nebo s důrazem na spotřebu paliva. Suchá hmotnost se dostala na 220 kg, což je o 3 kg víc než v případě současné Hayabusy.

Anketa

Kterou z představených motorek byste si raději koupili?
Suzuki B-King
39,4 %
Suzuki Hayabusa
60,6 %
Celkem hlasovalo 819 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám