Hlavní obsah

Střetů aut se zvěří přibývá. Prevencí je zpomalit

Právo, Novinky, Vladislav Prouza, Marek Bednář

Střetů aut se zvěří nebývale přibývá. Náraz motorového vozidla zvíře často usmrtí a bez zranění leckdy nevyvázne ani řidič. Příčinou je stále větší počet aut, nepozornost řidičů a stále početnější stavy přemnožených zvířat. Nejrizikovější je doba úsvitu a soumraku.

Foto: Policie ČR

Auta leckdy naberou i lišku.

Článek

Statisticky je srážka s lesní zvěří čtvrtým nejčastějším druhem nehody – od ledna do září letošního roku se u nás dle policejní statistiky stalo 11 024 takovýchto nehod, o 2105 více než za stejné období loňského roku.

Řadě střetů se zvěří lze podle policistů předejít obezřetností na silnici. „Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoli denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce,“ uvádí Aleš Brendl, policejní mluvčí Územního odboru Jičín.

Účinnou prevencí podle něj je snížení rychlosti jízdy v místech, kde lze čekat výskyt zvěře. Důležitá je také zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře může náhle objevit.

Natočil svou jízdu 260 km/h. A také nehodu, která ji ukončila

AutoMoto

„Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo,“ radí Brendl.

Řidiči by se měli vyvarovat i zbrklého strhnutí volantu. Srážka se srnou nebo divočákem je přece jenom bezpečnější nežli se stromem. Pokud již ke srážce se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoli jiné dopravní nehodě.

„Řidiči by poraněné zvíře neměli odklízet ze silnice sami, může jim způsobit zranění. Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté,“ upřesnil Brendl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám