Hlavní obsah

Stellantis chystá elektrickou platformu pro příští Maserati Ghibli a Quattroporte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost limuzín od italského Maserati je elektrická. Centrem nové éry bude továrna Mirafiori u Turína.

Foto: Maserati

Maserati Ghibli F Tributo (ilustrační foto)

Článek

Stellantis plánuje přestavět svou továrnu Mirafiori v italském Turíně na základnu pro elektrická vozidla a přesunout tam výrobu dvou modelů Maserati. Se zprávou přišel web Automotive News Europe, který se odkazuje na zdroje uvnitř automobilky.

Skupina přidělí závodu Mirafiori novou elektrifikovanou platformu pro sedany Maserati představené v letech 2022 až 2024, konkrétně půjde o nástupce modelů Ghibli a Quattroporte. Tím se stane továrna, kde se již vyrábí nový elektrický Fiat 500, centrem skupiny pro elektrifikaci v Itálii.

Maserati chce mít do pěti let všechny modely hybridní či zcela elektrické

AutoMoto

„Stellantis pracuje s odhodláním a ochotou předvídat a připravit se na energetický přechod všech svých italských průmyslových závodů,“ uvedla společnost v pondělním prohlášení.

Elektrická platforma pro dvě zmíněné novinky od Maserati bude nejspíše speciálně upraveným základem zvaným STLA Large. Ten je určen pro velká a vysokovýkonná auta délky 4,8–5,5 m s pohonem všech kol, ale také pro příští generace amerických muscle cars.

Od městských aut po pick-upy. Stellantis plánuje čtyři elektrické platformy

AutoMoto

S bateriemi o kapacitě 101–118 kWh máme očekávat dojezd až 800 km a elektromotory u běžných verzí mají být stejně výkonné jako v případě platformy STLA Medium, tedy 170–449 koní, což pravděpodobně vozy Maserati překročí.

Mirafiori je historickým centrem Fiatu a v dobách největší slávy v 70. letech minulého století zaměstnávala přibližně 50 000 zaměstnanců, kdy dříve vyráběla více než 600 000 vozů ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám