Hlavní obsah

Španělsko investuje miliardy eur na podporu výroby elektromobilů

Španělsko investuje 4,3 miliardy eur (110,6 miliardy Kč), aby podpořilo výrobu elektrických automobilů a baterií. Investice je součástí velkého národního programu výdajů financovaného převážně z fondů obnovy EU. Plán má podnítit soukromé investice a bude zahrnovat celý výrobní řetězec, od těžby lithia přes montáž bateriových článků až po výrobu elektrických aut, oznámil v pondělí premiér Pedro Sánchez.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vláda by měla plán schválit na úterním zasedání. Firmy pak hned budou moci začít žádat o finanční prostředky a první peníze by mohly být vyplaceny v září. Podle odhadů vlády by soukromý sektor mohl k této vládní iniciativě přispět dalšími 15 miliardami eur.

Španělsko je po Německu druhým největším výrobcem aut v Evropě a osmým největším na světě. Automobilový průmysl ale teď čelí výraznému přesunu směrem k elektromobilům a větší technologické integraci. Španělsko se tak stejně jako Německo a Francie snaží upravit své dodavatelské řetězce a přebudovat výrobní základny.

Cupra představuje elektrický hatchback Born

AutoMoto

Sánchez očekává, že díky novému investičnímu programu se podíl automobilového průmyslu na celkovém výkonu ekonomiky do roku 2030 zvýší na 15 procent z nynějších zhruba deseti.

Vláda také plánuje investovat jednu miliardu eur do podpory prodeje elektrických aut. Další jedna miliarda eur z veřejných peněz půjde na instalaci veřejných dobíjecích stanic, kterých má země stále málo, uvedla agentura AP.

Zákaz spalovacích motorů v EU se má chystat od roku 2035

AutoMoto

Španělsko je jedním z hlavních příjemců peněz z unijního fondu obnovy, který má k dispozici 750 miliard eur. Země do roku 2026 získá formou grantů na podporu oživení ekonomiky těžce zasažené pandemií kolem 70 miliard eur, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám