Hlavní obsah

Slzným plynem proti krádeži? Toyota chce ve válce se zloději přitvrdit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne, ještě není prvního dubna, tohle vypadá na skutečnou snahu Toyoty, jak zabránit ukradení auta - v žádosti o patent na systém parfémování interiéru se píše i o slzném plynu.

Foto: Toyota

Nová Toyota RAV4 Hybrid (Ilustrační foto)

Článek

Systém parfémování interiéru už existuje, nabízejí ho např. značky BMW a Mercedes-Benz. Toyota chce do svých budoucích aut montovat něco podobného, ovšem s drobnou specialitkou pro zloděje - slzným plynem.

Zprávu přinesl americký Autoblog s odkazem na žádost o patent, která byla podána ve Spojených státech v srpnu 2018 a veřejnosti dostupnou učiněna v březnu 2019. Systém má do interiéru vpustit slzný plyn, když imobilizér vozu detekuje neoprávněné nastartování motoru.

Jak efektivní bude něco takového proti zlodějům, si dovedeme představit. Nějakým nekalým způsobem se dostanou dovnitř, nastartují motor - a po pár vteřinách poslepu utečou.

Vyzraje novinka na poslední triky zlodějů?

Je tu ovšem otázka, nakolik je vozidlo schopné odhalit neoprávněný start - např. princip dnes hojně propíraných krádeží aut s bezklíčovým přístupem je ten, že zločinci přimějí auto „myslet si”, že jej nikdo nekrade, že odjíždí majitel. A podle starší zprávy ADACu proti krádeži tímto způsobem Toyoty nejsou imunní.

Primárním účelem patentovaného zařízení je samozřejmě ovonět interiér, nikoliv odrazovat lupiče. Vůz má podle mobilního telefonu v kapse řidiče poznat, kdo zrovna sedí za volantem, a podle toho mu automaticky pustit jeho oblíbenou vůni. Má také obsahovat deodorizér, který vůni neutralizuje před tím, než do auta sedne jiný řidič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám