Hlavní obsah

Slovensko chce za pět let na silnicích 25 000 elektromobilů

Více elektromobilů a méně závislosti na fosilních palivech. To je krédo nové Strategie rozvoje elektromobility SR, kterou schválila slovenská vláda.

Foto: Nissan

Elektromobilů by mělo v budoucnu jezdit na Slovensku více.

Článek

Daná strategie je zatím jen spis plný krásných slov. Rozpracované konkrétní směrnice teprve mají následovat v dalších měsících a letech. Ale v tomto dokumentu se stát alespoň předběžně zavázal, že bude podporovat elektromobily (a to jak v čistě elektrické, tak i hybridní formě).

Podpora bude v tom, že stát bude pravděpodobně odpouštět poplatky za parkování, registraci nebo provoz elektromobilů, bude vyhrazovat pro ně jízdní pruhy, podpoří rozvoj dobíjecích stanic apod. Jak to nakonec Slovensko naplní, je zatím ve hvězdách. Přesto je to alespoň nějaký krok tímto směrem.

Vláda ale má smělé plány. Podle strategie by mělo být do dvou let na silnicích něco mezi 400 až 2000 elektromobily a hybridy a do roku 2020 by číslo mělo narůst někam mezi 10 000 až 25 000 vozidel. První číslo je vždy pesimističtější a druhé optimističtější varianta. Nutno podotknout, že v současné době jezdí na Slovensku asi 200 takových aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám