Hlavní obsah

Školní autobus bez řidiče v USA zakázali

Novinky, fra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Transdev provozovala na Floridě školní autobus, který neměl řidiče. Autonomní vůz ale nebude moci dál jezdit, protože jeho provoz byl prý protizákonný.

Školní autobus bez řidiče byl zakázánVideo: Transdev North America

 
Článek

Národní bezpečnostní úřad v dopravě (NHTSA) zakázal firmě Transdev provozovat jejich autobus, který jezdil jako pendl kolem školy na Floridě. Žádný velký okruh to nebyl a autobus jezdil jen rychlostí 8 mil za hodinu (asi 13 km/h). Ale podle NTHSA byl jeho provoz nezákonný, protože „provoz bez řidiče pro přepravu školních dětí je nezákonný a v rozporu s povolením společnosti pro dočasný provoz“.

Autobusy až pro 12 dětí měly celou dobu na palubě operátora, tedy člověka, který kontroloval funkci autobusu, aby mohl v případě nebezpečí do řízení zasáhnout. Ani to nedokázalo obměkčit vedení NTHSA, které dopravu zakázalo.

Podle všech informací udělil úřad povolení na zkušební provoz vozu v březnu tohoto roku a od konce srpna jezdil autobus. Je otázka, jak je možné, že autobus jezdil přes měsíc a půl na povolení, které se podle úřadu nevztahovalo na přepravu dětí?

Firma přitom nezaznamenala za celou dobu provozu jediný problém v jízdě a také rodiče si nestěžovali. Naopak. Podle firmy byly reakce velmi vstřícné.

Nyní tedy budou muset školáci zase nasednout do toho standardního, rychlejšího velkoobjemového školního autobusu a čekat, jestli se někdy úřady smilují a společnost Transdev ještě udělí nějaké povolení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám