Hlavní obsah

Rusové už vědí, čím nahradí renaulty. Obnoví značku Moskvič

Moskevský starosta Sergej Sobjanin chce obnovit „výrobu osobních vozů pod historickou značkou Moskvič“, napsal na svém blogu poté, co francouzská automobilka Renault převedla svou ruskou pobočku na město Moskva. Nejbližším technologickým partnerem by měl být výrobce kamionů Kamaz, uvedla ruská tisková agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Francouzská automobilka Renault se oficiálně zbavila 67procentního podílu ve skupině AvtoVAZ, ale i své ruské pobočky. Aktiva drží ruský výzkumný automobilový institut NAMI, respektive město Moskva.

V moskevském závodě mají nyní místo renaultů vznikat neupřesněné vozy pod historickou značkou Moskvič.

Renault prodal podíl v AvtoVAZu Rusku, má ale opci na zpětný odkup

Ekonomika

„Zahraniční vlastník se rozhodl zavřít moskevský závod Renault. Je to jeho právo, ale nemůžeme dovolit, aby mnoho tisíc pracovníků zůstalo bez práce. Rozhodl jsem se tedy vzít závod na bedra města a obnovit výrobu osobních automobilů pod historickou značkou Moskvič,“ napsal starosta.

Chystají i elektromobily

„Hlavním technologickým partnerem obnoveného moskevského automobilového závodu Moskvič bude Kamaz. V první fázi plánujeme výrobu klasických vozů se spalovacím motorem a v budoucnu i elektromobily. Kromě toho spolu s Kamazem a ruským ministerstvem průmyslu a obchodu pracujeme na lokalizaci maximálního počtu výroby autodílů v Rusku,“ upřesnil Sobjanin.

Ruské motocykly Ural se kvůli sankcím budou vyrábět v Kazachstánu

AutoMoto

V moskevské továrně vznikaly už ve třicátých letech fordy. První vozy pod značkou Moskvič odsud sjížděly v roce 1940.

Foto: Profimedia.cz

Moskvič 412

Po úspěšných modelech z let šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých přišel úpadek, v roce 2001 značka vyrobila poslední vůz a o pět let později zcela zkrachovala.

Renault na výrobě spolupracoval od roku 1998, po přestavbě továrnu provozoval od roku 2005. Aktuálně zde vyrábí ruské modely Kaptur, Duster, Arkana a Nissan Terrano.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám