Hlavní obsah

Rozdíl 20 koní a 400 000 korun. Je rychlejší Subaru WRX STI, nebo Seat Leon Cupra?

Novinky, maž

Subaru WRX STI je i bez slova „impreza” jedním z posledních automobilů pro opravdové řidiče. Jak si poradí při tradiční disciplíně s ikonickým sedanem Seat Leon Cupra, který je o více než 400 tisíc levnější?

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Subaru WRX STI a Seat Leon Cupra

Článek

Obě auta mají šestistupňové manuální převodovky a obě mají výkon oscilující kolem hranice 300 koní. Cupra, sourozenec Octavie RS a Golfu GTI, jich nabídne 280, STI jich má rovné tři stovky. STI s aurou rallyového auta určeného pro civilní ježdění (jakkoliv už Subaru ve WRC dávno není) má pohon všech čtyř kol, nejostřejší leon se musí spolehnout pouze na přední nápravu.

Obě auta jsou svým charakterem natolik odlišná, že toto srovnání berte pouze jako perličku, jako zajímavost, která se poštěstila díky pár hodin se překrývající souběžné výpujčce obou aut. Soutěž probíhala na suchu, vždy se jelo dvakrát a do níže umístěné tabulky jsme zaznamenali lepší z obou časů. Jezdil jeden a týž řidič.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Subaru WRX STI a Seat Leon Cupra

Zrychlení 0–100 km/hLeon CupraWRX STI
0–30 km/h1,9 s2,0 s
0–50 km/h3,4 s3,6 s
0–80 km/h5,4 s5,4 s
0–100 km/h7,2 s7,0 s
Zdroj: Novinky.cz, měřeno zařízením Race Logic. Za zapůjčení měřícího zařízení děkujeme společnosti High performance parts.

Na mokru, sněhu nebo šotolině by to samozřejmě dopadlo úplně jinak, na vyhřáté silnici po parném letním dnu ale pohon obou náprav tolik výhod nepřinášel. Slabší leon zvládl v první části sprintu lépe akcelerovat než „es-té-íčko”, zrychlení 0–80 km/h bylo u obou automobilů stejné, pak se projevil větší točivý moment, silnější a větší motor STI, které ve sprintu 0–100 km/h zvítězilo. I tak, rozdíl 0,2 sekundy není tak velký, jak by leckdo mohl očekávat.

Zajímavé také je, že oba časy jsou o dost horší než naměřená zrychlení, jaká udává na válcové zkušebně výrobce. STI by mělo zrychlit na stovku za 5,2 s, Leon Cupra za 5,8 sekundy.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Subaru WRX STI a Seat Leon Cupra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám