Hlavní obsah

Roste počet prodaných ojetin, za které platí pokuty původní majitel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku roste počet ojetých vozů, u kterých nový majitel nezajistil v technickém průkazu vlastnický převod. Za auto je tak stále odpovědný původní vlastník, po kterém mohou například úřady vymáhat pokuty. Takových aut jsou minimálně stovky. Vyplývá to z informací autobazarů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

ilustrační foto

Článek

Podle předsedy Asociace prodejců použitých automobilů-autobazarů (APPAA) Petra Přikryla je běžná praxe, že prodávající po zaplacení kupní ceny vybaví nového majitele plnou mocí k převodu a s vozidlem mu předá i velký technický průkaz, kde je stále napsaný jako vlastník.

Kvůli chybě v pravidlech platných od roku 2015 potom, pokud nový vlastník odmítne součinnost při převodu, zůstane původní majitel uveden v registru jako “provozovatel” bez jakékoliv možnosti tento stav změnit. Z úředního pohledu je přitom stále odpovědný za provoz vozidla, i když z občansko-právního hlediska již není vlastníkem.

Zájem o nejdražší ojetá auta navzdory pandemii příliš neklesl

AutoMoto

V případě udělených pokut za přestupky nebo napáchaných škod novými vlastníky radí úřady původním vlastníkům došlé výzvy zaplatit a způsobenou škodu následně vymáhat na nepoctivém kupci občanskoprávní cestou. U prodejců ojetých aut jsou podle Filipa Kučery z velkého autobazaru Auto Esa takové situace poměrně časté.

Například jeden zákazník v Auto Esa za vůz zaplatil a odstavil jej na vyhrazeném parkovišti. Magistrát vůz odtáhl a začal účtovat parkovné. „Naše společnost byla žalována o 22 000 Kč parkovného. I když soud v první instanci rozhodl v náš prospěch, odvolací soud nás znovu odsoudil, a to na základě zápisu v registru, kde jsme stále uvedeni jako provozovatel. Jsme opakovaně vyzýváni k převzetí věci, přitom nemáme klíče ani doklady od vozidla. Je nám stále účtováno parkovné i přesto, že nejsme vlastníkem vozidla. Proti rozsudku jsme podali ústavní stížnost,” dodal Kučera.

Muž prodává ojeté auto za šílenou sumu, důvodem je nápis na registrační značce

AutoMoto

Vznik pozměňovacího návrhu v Poslanecké sněmovně, který iniciovala Asociace autobazarů APPAA, by měl rozpor mezi občanskoprávní a správně právní definicí vlastnictví k motorovému vozidlu odstranit. Ministerstvo dopravy se zároveň snaží prosadit prodloužení platnosti evidenční kontroly ze současných 30 dnů na dva roky, aby alespoň případnou snahu o nápravu zápisu v registru vozidel zjednodušilo.

V Česku loni změnilo majitele nebo bylo dovezeno přes 700 000 ojetých vozidel.

Reklama

Výběr článků

Načítám