Hlavní obsah

Rolls-Royce zveřejnil počet prodaných aut za minulý rok, málo to nebylo

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejluxusnější automobilka Rolls-Royce nemá na světě místo k tomu, aby trhala prodejní rekordy. Zároveň ale není z těch, které prodávají desítky, či v lepším případě stovky kusů. Loňský rok byl pro automobilku z britského Goodwoodu úspěšný, a to do prodejů ještě nezasáhla nová generace phantomu, jenž nedávno vstoupil do prodeje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Rolls-Royce Ghost a Wraith

Článek

Za loňský rok automobilka prodala přesně 3362 vozidel. Vzhledem k tomu, že jedno auto s logem R-R se montuje zhruba měsíc, a to převážně manufakturním způsobem, to není vůbec nízké číslo.

Znamená to, že každý pracovní den opustilo brány továrny v Goodwoodu zhruba 12 vozidel, distribuovaných do padesáti zemí světa. Šlo o sedan Ghost, kupé Wraith nebo kabriolet Dawn. Největším trhem byly jako obvykle Spojené státy, Čína oproti roku 2016 rostla o 40 procent.

Pokles proti roku 2016

Zajímavé je, že do čísel nezasáhl prodej osmé generace nejluxusnějšího auta na světě, phantomu. Také kvůli tomu prodeje meziročně klesly o 649 kusů. Letos ale lze očekávat výrazný růst - phantom se začal prodávat, dorazit by mělo první SUV se slavnou soškou Spirit of Ecstasy na kapotě. A pro srovnání: ještě v roce 2007 prodával Rolls-Royce tisíc automobilů ročně.

Jak se v Česku prodávají vozy značky Rolls-Royce, zjistíte v našem rozhovoru s majitelem tuzemského zastoupení. [celá zpráva]

Jak se řídí Ghost a Wraith Black Badge najdete v naší dvoj-recenzi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám