Hlavní obsah

Rolls-Royce Dawn: superluxusní kabriolet, vpřed jej žene benzínový V12

Novinky, maž

Nejluxusnější automobilka na světě - Rolls Royce - ukázala první fotografie otevřené verze kupé Wraith. Čtyřmístný mimořádně luxusní roadster dostal název Dawn (v překladu rozbřesk, svítání). Ve světové premiéře se ukáže příští týden na frankfurtském autosalonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rolls-Royce představil nový model DawnVideo: Reuters

 
Článek

Vůbec poprvé v historii představil Rolls-Royce svou novinku ve světové premiéře online. Což je u vcelku konzervativní značky vlastněné německým BMW možná překvapivé. Na technické výbavě či designu ovšem nic netradičního není.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rolls-Royce představil nový model Dawn

Technika vychází z kupé Wraith, což je dvoudveřový fastback (sportovně střižený liftback). Ačkoli je dramaticky tvarovaný wraith/dawn s délkou 5,2 metru velké auto, mezi ostatními vozy této značky jde o nejmenší model.

Dawn má klasickou plátěnou střechu, která se pochopitelně ovládá elektromechanicky, uživatel tak pouze stiskne tlačítko a počká (přesně 22 sekund), než se střecha stáhne či natáhne. Operovat se střechou lze do rychlosti 50 km/h.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn (2015)

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn (2015)

V12 nedostatkem výkonu vskutku trpět nemůže

Rolls-Royce nový kabriolet uvádí jako 2+2 místný; při pohledu na fotografie je zřejmé, že nedostatkem volného prostoru či komfortu (prohlédněte si zadní sedačky, jejich tvar, velikost a zpracování) cestující trpět nebudou.

A trpět nebude ani řidič: o pohon se totiž stará benzínový dvanáctiválec, který v současných sériových autech pomalu vymírá a je nahrazován přeplňovanými osmiválci. Ale tady je poctivý V12 s výkonem 571 koňských sil (420 kW).

Pod pravou nohou máte od pouhých 1500 otáček 780 Nm točivého momentu. Spotřeba vysokooktanového benzínu dosahuje v kombinovaném režimu hodnoty 14,2 l.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn (2015)

Samotný dawn, 5285 mm velké auto, nabízí pouhých 244 litrů pro zavazadla a váží 2560 kilogramů. Na stovku se i tak dostanete pod pět sekund (4,9 s, kupé to zvládne za 4,6 s).

Nejvyšší rychlost je omezena při tradičních 250 km/h, bez elektronického omezovače by dawn překonal 300 km/h.

Cena za nový superluxusní kabriolet zatím nebyla zveřejněna.

Foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Dawn (2015)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám