Hlavní obsah

Řízení bez řidičáku nebude trestné

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Řízení automobilu bez platného řidičského průkazu nebo pod vlivem alkoholu či drog i nadále nebude trestným činem. Rozhodli o tom v pátek poslanci, kteří nepodpořili návrh svých několika kolegů z vládní ČSSD a KDU-ČSL. Pro novelu trestního zákona hlasovali společně pouze sociální demokraté a komunisté.

Foto: Letohrádek Mitrovských Brno

ilustrační foto z výstavy v Brně

Článek

Návrh předpokládal, že člověka, který by byl během dvou let podruhé chycen za volantem bez řidičského oprávnění, by soud mohl potrestat až ročním vězením, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

Stejné sankce pak měly hrozit každému řidiči osobního vozu, který by se vydal na cestu pod vlivem jakéhokoliv množství návykové látky. Zatím je trestně odpovědný jen opilý nebo zdrogovaný řidič hromadného dopravního prostředku.

Ustanovení, podle kterého by bylo řízení pod vlivem jakéhokoliv množství alkoholu či drog trestné, je ale součástí vládního návrhu nového trestního zákoníku. Ten prošel v říjnu prvním čtením a nyní by jej měl až do března obsáhle projednávat ústavněprávní výbor.

Reklama

Výběr článků

Načítám