Hlavní obsah

Renault-Nissan převezme kontrolu nad ruskou automobilkou AvtoVAZ

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan Motor do poloviny roku 2014 převezmou kontrolu nad největší ruskou automobilkou AvtoVAZ. Nejprve ale založí společný podnik s ruskou státní společností Russian Technologies a jeho prostřednictvím pak budou AvtoVAZ ovládat.

Foto: Lada

Ruská automobilka AvtoVAZ vyrábí vozy značky Lada. Na snímku Lada Granta (2011)

Článek

Francouzsko-japonská aliance podle agentury Reuters investuje zhruba 23 miliard rublů (asi 14,6 miliardy Kč) a postupně získá ve společném podniku 67,13 procenta. Společný podnik bude mít v automobilce AvtoVAZ podíl 74,5 procenta.

Russian Technologies je anglická podoba názvu, který firma sama používá. Ruský název zní Rostechnologii. Společný podnik, který Renault-Nissan a Russian Technologies založí, má urychlit vývoj nových automobilů a zároveň ruskému partnerovi zpřístupnit nové výrobní technologie. Součástí smlouvy je také ujednání, že Renault-Nissan bude mít v rozšířené 15členné správní radě AvtoVAZu osm míst. Dosud měla správní rada 12 členů.

Renault už v AvtoVAZu drží asi čtvrtinový podíl. Ruská automobilka se v prvním pololetí navzdory poklesu prodeje vrátila k zisku. Firma, která vyrábí automobily značky Lada, vydělala 700 miliónů rublů (asi 444 miliónů korun) po ztrátě 500 miliónů rublů před rokem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám