Hlavní obsah

První plug-in hybridní kabriolet od Ferrari má tisíc koní

Novinky, Marek Bednář

Automobilka Ferrari představila otevřenou verzi svého hybridního supersportu SF90 Stradale, nazvanou jednoduše Spider. Plug-in hybridní pohonné ústrojí zůstává, takže pod pravou nohou má řidič dohromady tisíc koní.

Foto: Ferrari

Ferrari SF90 Spider

Článek

Otevřený SF90 Spider, který se čerstvě představil, je prvním plug-in hybridem automobilky Ferrari, který má zároveň otvírací střechu. Oproti SF90 Stradale však není rozdíl pouze ve střeše, třebaže se právě k ní změny vážou.

Vůz je celkem o 100 kg těží ve srovnání s uzavřeným vozem, a to kvůli střeše a dodatečným výztuhám šasi, které byly potřeba, aby vůz neztratil příliš ze své torzní tuhosti. Váží tedy 1670 kg.

Foto: Ferrari

Ferrari SF90 Spider

Samotná pevná střecha je oproti starším verzím o 40 kg lehčí díky širšímu použití hliníku, za hlavami posádky zabere jen 100 litrů místa a složí či natáhne se za 14 sekund. Váže se k ní i elektricky stahovací zadní okno.

Automobilka v tiskové zprávě dále uvádí, že interiér vozu se posunul o kousek dopředu, A-sloupky jsou tenčí a čelní sklo je o kousek více skloněné oproti uzavřené variantě. Také je vůz o dva centimetry nižší.

Foto: Ferrari

Dotykově se tu ovládá téměř všechno.

Palubní deska jinak zůstává beze změn s velkým displejem před řidičem a malým pro spolujezdce na středové konzoli. Za povšimnutí stojí dotykové ovládání téměř všeho v kabině, včetně startování motoru na volantu. A také fakt, že mezi tlačítky na volantu je i ostřikovač zadního skla.

V útrobách pracuje přeplňovaný osmiválec o 780 koních, kterému pomáhají tři elektromotory o celkovém výkonu 220 koní, což podle automobilky dává dohromady rovných tisíc koní a 900 N.m. To má i přes vyšší váhu stačit ke zrychlení na stovku 2,5 sekundy, stejně jako u Stradale. Nejvyšší rychlost je 340 km/h.

Foto: Ferrari

Ferrari SF90 Spider Assetto Fiorano

Pro ty, kterým by standardní Spider nestačil, je připraven paket Assetto Fiorano, který přidá tlumiče optimalizované pro jízdu na okruhu, lepivější michelinky Pilot Sport Cup 2 a díky širšímu použití karbonu a titanu také 21kg dietu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám