Hlavní obsah

První elektrosporťák - Venturi Fétish

Novinky, Andrej Poliak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/PAŘÍŽ

Studie Fétish byla světu poprvé představena na mezinárodním autosalónu v Ženevě před dvěma lety. O několik měsíců později téhož roku získala na pařížském autosalónu několik designérských cen včetně Michelin Challenge Design. O rok později se stala vyslancem Francie na Motor Show v Detroitu. Na letošním autosalónu nad Seinou se představil Venturi Fétish jako první "sériový" sportovní automobil poháněný elektrickým motorem.

Foto: BHC Most

24 hodin stolního hokeje

Článek

Světová premiéra prvního elektrického sportovního vozu je milníkem v historii automobilového průmyslu, chlubí se v tiskové zprávě automobilka Venturi. Fétish je na první pohled čistokrevným sporťákem a jen málokdo by hádal, že pod kapotou si vrní elektromotor a ne výkonný spalovací motor.

Venturi Fétish je již připraven k prodeji na trzích v Japonsku a Spojených státech. Cena za tento automobil však není zrovna malá, včetně daní přijde na 540 tisíc eur (cca 17 miliónů korun).

Základní údaje
Rozměry (mm)
Délka3887
Šířka1884
Výška1200
Rozvor2600
Elektromotor
Výkon180 kW
Točivý moment220 Nm
Baterie
100 Lithium-Ion58 kWh
Vzduchem chlazené
Zrychlení z 0 na 100 km/hod4,5 s
Dojezd350 km
Maximální rychlost170 km/hod

S motorem o výkonu 180 kW dokáže Fétish z nuly na stovky vystřelit za méně než pět vteřin. Po silnicích s ním pak můžete uhánět až 170 km/hod. Na jedno plné nabití li-iontových baterií automobilka uvádí dojezd 350 km. Vzhledem k dlouhému období vývoje se technikům podařilo vyrobit vůz o váze 750 kg bez baterií. S nimi se hmotnost vozů zvýší na 1100 kg.

Malovýrobce automobilů společnost Venturi představila svůj první sportovní automobil v roce 1984. Postupně prošla mnoha změnami, aby v roce 2000 přiznala porážku a vyklidila pole automobilového průmyslu. O dva roky později však vstala z mrtvých a představila již zmíněnou studii Fétish. Na probíhajícím pařížském autosalónu představila finální verzi tohoto sportovního vozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám