Hlavní obsah

První dětská autosedačka s airbagem stojí 17 tisíc korun

Novinky, maž

Nizozemský výrobce Maxi-Cosi začal jako první na světě nabízet dětskou sedačku s integrovaným airbagem. Ten by měl zmírnit následky poranění krční páteře při dopravní nehodě. Nová sedačka se již prodává, levná není.

Na trhu je první dětská sedačka s airbagem, stojí 17 tisícVideo: Novinky/AP

 
Článek

Bezpečnostní pásy v dnešních autech mohou být umístěny nejenom na běžných místech, ale klidně přímo v bezpečnostním pásu (Ford) nebo pod panoramatickým stropním sklem (připravuje Hyundai). Nizozemský výrobce dětských sedaček Maxi-Cosi vzduchové vaky dostal tam, kde nikdy nebyly - přímo do sedaček pro nejmenší pasažéry.

Uvnitř sedačky je umístěna patrona s plynem (CO2), který airbag v případě potřeby během 0,05 sekundy nafoukne. Při aktivaci nedochází k explozi, jako u běžných airbagů a neuvolňuje se teplo, které by mohlo dítě popálit. Airbag sedačky se aktivuje při nižších rychlostech, než je běžné, už přibližně od 25 km/h, uvádí výrobce, který se inspiroval motorkářskými bundami s integrovanými airbagy.

Na českém trhu stojí popisovaná sedačka bez pár korun sedmnáct tisíc, což je zhruba dvojnásobek, jaký zaplatíte za kvalitní dětskou autosedačku. Určena je pro děti od čtyř měsíců do čtyř let, respektive do 105 centimetrů či 18 kilogramů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám