Hlavní obsah

Prodej aut se plně zotaví z krize nejdříve v roce 2022, míní šéf Audi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej osobních automobilů se vrátí na úrovně z období před příchodem koronavirové krize teprve v roce 2022 nebo 2023. Předpověděl to podle agentury Reuters šéf německého výrobce luxusních vozů Audi Markus Duesmann v rozhovoru s listem Handelsblatt.

Foto: Audi

Audi e-tron Sportback

Článek

„Rozhodně očekáváme, že koronavirová krize bude mít dlouhodobější důsledky,” cituje agentura německého manažera. „Měli jsme velmi náročné druhé čtvrtletí. Zvedá se to, ale ne jako ostré 'V', jak bychom si přáli,” pokračoval Duesmann s odkazem na křivku ekonomického vývoje ve tvaru písmene V, tedy s krátkým dnem a rychlým vzestupem.

Dodal, že některé země, například Čína, vykazují silné oživení automobilového trhu, zatímco jinde bude obnovení poptávky vyžadovat delší dobu.

Test Audi e-tron: Skvělé auto do nepřipravené doby

AutoMoto

Audi zčásti využívá rostoucí nabídky po čistě elektrických vozech, na které řada vlád poskytuje dotace. V roce 2020 chce firma prodat 40 tisíc e-tronů; za první pololetí jich prodala 17 tisíc.

Duesmann ovšem uvádí, že v elektromobilech je americká značka Tesla napřed: „Má větší baterie, neboť auta jsou postavena kolem baterií.” Také je podle něj dva roky napřed ve vývoji softwaru i samočinného řízení.

Foto: Audi

Audi e-tron Sportback

Český Svaz dovozců automobilů tento měsíc oznámil, že prodej nových osobních aut v Česku se v prvním pololetí kvůli epidemii koronaviru snížil o 26 % na 95 029 vozů. Za červen už ale meziroční pokles činil pouze pět procent.

Reklama

Související články

Škoda poodhalila elektromobil Enyaq

První ryzí elektromobil značky Škoda a zároveň po dlouhé době první auto se zadním pohonem, model Enyaq, se ukázal na oficiální skice. Slibuje elegantnější...

Výběr článků

Načítám