Hlavní obsah

Poslední vyrobený Saab 9-3 vydražen za cenu nového, od roku 2014 neopustil továrnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve švédské aukční síni Bilweb byl vydražen unikátní Saab 9-3 Aero Turbo 4 z roku 2014. Jedná se o poslední vůz, který sjel z výrobní linky dnes už neexistující automobilky.

Foto: NEVS

Vydražil se poslední vyrobený Saab 9-3

Článek

Píše se sice rok 2019, což nám říká, že je to už 5 let, co se musel svět motorismu rozloučit se zkrachovalou švédskou automobilkou Saab. Svoje poslední slovo ale řekla až letos v listopadu, kdy se vydražil poslední vyrobený Saab modelové řady 9-3.

Konkrétně se v aukci dražil Saab 9-3 Aero Turbo řady 4 z roku 2014, vyrobený ve fabrice v Trollhättanu. S číslem šasi YTNFD4AZXE1100257, které říká, že je to skutečně poslední klasická „devět-trojka“. Další kusy totiž už byly vyrobeny z náhradních dílů.

Švédská mise pod čínskou taktovkou: Pozůstatek Saabu spolupracuje s Koenigseggem

AutoMoto

Auto šlo do dražby s béžovým koženým interiérem, zážehovým čtyřválcovým motorem s turbodmychadlem o objemu 2,0 litru a zajímavým výkonem 220 koňských sil, které pohánějí přední kola.

V ceně byla pochopitelně i šestistupňová automatická převodovka. S nájezdem 65 kilometrů, které auto ujelo v okolí továrny, se navíc jednalo o takřka nedotčený vůz. Přihlášen k provozu byl až letos, do nynější doby totiž stál v muzeu v Trollhättanu.

Foto: NEVS

Vydražil se poslední vyrobený Saab 9-3

Odhadovalo se, že automobil bude v aukci vydražen za přibližně 300 až 400 tisíc švédských korun, kupec jménem Claus Spanggard za něj ale nakonec podle Bilweb Auctions vysázel 465 tisíc, tedy v přepočtu přibližně 1,13 milionu korun, s vědomím, že peníze poputují na výzkum řešení budoucnosti mobility.

Přímé srovnání Octavií aneb Jak moc nová škodovka narostla

AutoMoto

Společně s koupí se mohl nový majitel těšit i na prohlídku továrny značky NEVS, která vyrábí elektromobily, je současným vlastníkem pohrobků Saabu včetně továrny, a našla inspiraci právě v modelu 9-3 od Saabu. Součástí všeho byla také prohlídka muzea Saab.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám