Hlavní obsah

Porsche zvýší podíl v Rimacu, Chorvaté mají být prvotřídními partnery v elektromobilitě

Německá automobilka Porsche zvýší podíl v chorvatském výrobci sportovních elektromobilů Rimac. Nově v něm po vložení 70 milionů eur (1,8 miliardy Kč) bude mít 24procentní podíl místo nynějších 15 procent. Společnost Porsche to uvedla ve svém pondělním sdělení.

Foto: Rimac Automobili

Rimac Concept One

Článek

Porsche investorsky vstoupilo do společnosti Rimac v roce 2018. O rok později svůj podíl v ní zvýšilo z původních deseti na více než 15 procent. O dalším posilování partnerství se dlouho spekulovalo, stejně jako o společných vývojových projektech.

Od první investice německého výrobce aut se počet zaměstnanců chorvatské firmy z města Sveta Nedelja u Záhřebu zdvojnásobil na 1000. Společnost vyvíjí a vyrábí vysoce výkonné pohony a bateriové systémy i vlastní elektrická sportovní auta. Spolupracuje s automobilkami Hyundai, Kia a Aston Martin.

Porsche představuje Taycan Cross Turismo, elektrické kombi do lehkého terénu

AutoMoto

„S Mate Rimacem a jeho týmem máme po boku důležitého partnera, který nás podporuje zejména při vývoji komponentů,” řekl finanční ředitel Porsche Lutz Meschke.

„Rimac směřuje k tomu, aby se stal dodavatelem úrovně Tier 1 pro Porsche a pro další výrobce v high-tech segmentu,” dodal. Úrovní Tier 1 se v automobilovém průmyslu označují prvotřídní dodavatelé, kteří dodávají přímo výrobcům.

Automobilka Porsche zdůraznila, že firmu Rimac nehodlá ovládat. „Našimi zákazníky jsou automobilky z celého světa, a proto je důležité jak pro Rimac, tak pro Porsche, abychom zůstali zcela nezávislou společností,” řekl k tomu zakladatel chorvatského podniku Mate Rimac.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám